Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Έναν ολόκληρο χρόνο χρειάστηκαν οι Υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας για να αποφανθούν ότι η κάτοικόν παιδοκόμος εναντίον της οποίας έχουν γίνει καταγγελίες για άσκηση βίας εναντίον βρεφών, ήταν ακατάλληλη να προσέχει παιδιά. 

Παραθέτοντας τα γεγονότα, η πρώτη λειτουργός των ΥΚΕ Μαρία Κυρατζή αποκάλυψε ότι η πρώτη αναφορά έφτασε ενώπιον τους στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 όταν ενημερώθηκαν για βρέφος το οποίο νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο λόγω πιθανής κακοποίησης ή παραμέλησης. Τότε λειτουργός των ΥΚΕ συνόδευσε την μητέρα του στην αστυνομία για να προβεί σε καταγγελία.

Μαρία Κυριατζή – Πρώτη Λειτουργός ΥΚΕ

«Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε η διερεύνηση από πλευράς αστυνομίας ενώ παράλληλα συνέχισαν και από πλευράς ΥΚΕ ενέργειες ως προς τη διερεύνηση της καταλληλόλητας της αναφερόμενης. Η δική μας η διερεύνηση όσον αφορά στα θέματα της μελέτης καταλληλόλητάς της ως κάτοικόν παιδοκόμος οδήγησε στην απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2023 και την ανακοίνωση στην ίδια από τριμελή επιτροπή ότι δεν μπορεί να φροντίζει παιδιά».

Η παιδοκόμος φέρεται να αγνόησε την απόφαση της επιτροπής και συνέχισε να ασκεί το επάγγελμα, με αποτέλεσμα ένα μήνα μετά να γίνει νέα καταγγελία εναντίον της από τους γονείς βρέφους έξι μηνών.

Μαρία Κυριατζή – Πρώτη Λειτουργός ΥΚΕ

Οι λειτουργοί συνέχισαν να επισκέπτονται προκειμένου να διασφαλίσουν ότι αυτό τηρείται εκεί εντόπισαν παιδιά και την κατήγγειλαν.

Τέσσερις οι υποθέσεις

Άλλη μία υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η ίδια παιδοκόμος είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» τον Ιανουάριο του 2022 γονέας επικοινώνησε με την αστυνομία αναφέροντας ότι παρέλαβε το παιδί του από το σπίτι της παιδοκόμου με κοκκινίλες και γδαρσίματα.

Πρόκειται για την πρώτη αναφορά εναντίον της συγκεκριμένης παιδοκόμου η οποία έφτασε ενώπιον της αστυνομίας με τους γονείς ωστόσο να μην προχωρούν σε επίσημη καταγγελία.

Αστυνομική πηγή ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι πριν από ένα μήνα, δηλαδή λίγο μετά την τελευταία καταγγελία του Οκτωβρίου, η παιδοκόμος επικοινώνησε με τους γονείς του παιδιού ζητώντας και τα ρέστα και κατηγορώντας τους ότι την κατήγγειλαν στην αστυνομία. Τότε ο πατέρας του παιδιού επικοινώνησε ξανά με τις αρχές και ανέφερε το περιστατικό ζητώντας την καταχώρηση παραπόνου.

Εν αναμονή απαντήσεων

Τα ευρήματα των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένει η Υφυπουργός κοινωνικής πρόνοιας στα χέρια της οποίας ευρίσκεται από χθες η σχετική έκθεση γεγονότων.

Μαρία Κυριατζή – Πρώτη Λειτουργός ΥΚΕ

«Με βάση οδηγίες της κυρίας υφυπουργού η οποία έχει θέσει ψηλά στην προτεραιότητά της το όλο θέμα με την πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών όπου υπάρχουν ζητήματα και αν προκύπτουν ζητήματα δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε όποιες ενέργειες απαιτούνται».

Η Μαριλένα Ευαγγέλου απάντησε στο μεταξύ σήμερα και στην επιστολή του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη, ενημερώνοντας τον για τις οδηγίες που έχει δώσει για το θέμα.

Χρίστος Ορφανίδης – Βουλευτής ΔΗΚΟ

Έχω δώσει σαφείς οδηγίες να μην επιτρέπεται σε οποιοδήποτε παιδοκόμο να εξασκεί το επάγγελμα πριν εκδοθεί η έγκριση. Και αναμένω και εγώ προσωπικά την πλήρη ενημέρωση για την συγκεκριμένη υπόθεση. 

Απαντήσεις για τυχόν λανθασμένους χειρισμούς ή παραλήψεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναμένει και ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία.