Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τρεις υποθέσεις κακοποίησης βρεφών από παιδοκόμο κατ' οίκον, η οποία, μάλιστα, δεν είχε άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος, διερευνά η αστυνομία. Έκθεση γεγονότων ζήτησε, μετά την αποκάλυψη των τριών υποθέσεων, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, λόγω της εμπλοκής λειτουργών των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, έδωσε οδηγίες για σύσταση ειδικής ανακριτικής ομάδας, δεδομένων των ευαίσθητων πτυχών του θέματος.

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι καταγγελίες που διερευνά η αστυνομία εναντίον παιδοκόμου η οποία φέρεται να ασκούσε βία εναντίον βρεφών τα οποία πρόσεχε στο σπίτι της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, η παιδοκόμος κατ' οίκον, η οποία δεν κατέχει άδεια εξασκήσεως του συγκεκριμένου επαγγέλματος, φέρεται να άσκησε βία εναντίον τουλάχιστον τριών βρεφών, με τους γονείς τους να προβαίνουν σε καταγγελία στην αστυνομία.

Εναντίον της ασκείται ποινική έρευνα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αρχηγός της αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, έδωσε οδηγίες για τη σύσταση ανακριτικής ομάδας η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες. 

Τα δύο από τα τρία περιστατικά εκτυλίχθηκαν πέρσι και αφορούσαν σε βρέφη ηλικίας 7 και 19 μηνών, τα οποία παρέλαβαν από το σπίτι της παιδοκόμου οι γονείς τους με μώλωπες και κτυπήματα σε διάφορα μέρη τους σώματός τους. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όταν οι γονείς ζήτησαν εξηγήσεις από την παιδοκόμο, φέρεται να τους παρέθεσε διάφορες δικαιολογίες, χωρίς να παραδέχεται εμπλοκή στον τραυματισμό τους.  

Οι μητέρες και των δύο παιδιών πέρασαν το κατώφλι αστυνομικών σταθμών, για να καταγγείλουν τον τραυματισμό των παιδιών τους, με τη μία ωστόσο να αναφέρει στις αρχές ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη της παιδοκόμου.

Η τρίτη καταγγελία εναντίον της ίδιας παιδοκόμου υποβλήθηκε στην αστυνομία πριν από δύο μήνες, όταν λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας επικοινώνησε με τις διωκτικές αρχές, αναφέροντας ότι βρέφος έξι μηνών, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στο Μακάρειο με κάταγμα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους γονείς, το παιδί τους τραυματίστηκε ενώ βρισκόταν στο σπίτι της παιδοκόμου.

Δύο ημέρες μετά την τρίτη καταγγελία λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας επισκέφθηκε το σπίτι της παιδοκόμου και εκεί ήταν που διαπίστωσε ότι η εν λόγω παιδοκόμος δεν είχε άδεια άσκησης του επαγγέλματος.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 έκθεση γεγονότων ζήτησε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, μετά τη δημοσιοποίηση των τριών υποθέσεων σήμερα, δίνοντας ξεκάθαρες οδηγίες όπως αυτή ολοκληρωθεί άμεσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η έκθεση θα βρίσκεται στα χέρια της Υφυπουργού την Δευτέρα.

Επιστολές προς τον αρχηγό της αστυνομίας και την υπουργό δικαιοσύνης, ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί στο πλαίσιο της διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης, απέστειλε προχθές ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης.  

Χρίστος Ορφανίδης – Βουλευτής ΔΗΚΟ

Πιστεύω ότι και ο αρχηγός και ενδεχομένως η υπουργός δικαιοσύνης θα επιδείξουν ενδιαφέρον. Αναγκάστηκα να κάνω αυτή την επιστολή γιατί παρακολουθούσα ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε εξέλιξη για να ενεργήσουν αυτεπάγγελτα τόσο η αστυνομία όσο και οι ΥΚΕ για να διερευνήσουν τα περιστατικά αυτά.

Σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, η παιδοκόμος φέρεται να μην είχε άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος.

Χρίστος Ορφανίδης – Βουλευτής ΔΗΚΟ

Έχω ενημερωθεί από εμπλεκόμενα άτομα […] και γονείς οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί μου, μου έχουν αναφέρει τα σχετικά, είχαν γίνει λίγες μέρες προηγουμένως και μετά από αυτή τη διασταύρωση και από μέρους μου κατά πόσον είναι βάσιμες οι πληροφορίες προχώρησα στην επιστολή στην υπουργό και στον αρχηγό.

Μέχρι στιγμής πάντως ο βουλευτής δεν έχει λάβει οποιαδήποτε απάντηση στις επιστολές που απηύθυνε.