Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αρχηγείο αστυνομιας

Τρομοκρατική επίθεση εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στην Κύπρο, απέτρεψαν Αστυνομία και Μασάντ. Δυο συλλήψεις φρουρών της επανάστασης, έφεραν στο φως τη μέθοδο δράσης, τους στόχους και τα σχεδία των Ιρανών, να σκοτώσουν αθώους πολίτες.

Υπό κράτηση βρίσκονται από τις 3 Νοεμβρίου οι δύο Ιρανοί, με τη διαδικασία απέλασής τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αρχές, παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας να δηλώνει ότι επί του παρόντος δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. 

«Λαμβάνονται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, αξιολογούνται πληροφορίες οι οποίες έρχονται ενώπιον μας», επισήμανε ο κ. Ανδρέου σχολιάζοντας ότι δεν μπορούν να αναφερθούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς πρόκειται για «ευαίσθητα θέματα ασφαλείας». 

Σε ερώτηση εάν σχετίζονται και άλλα πρόσωπα στην υπόθεση πέραν από τους δύο που έχουν συλληφθεί ο κ. Ανδρέου απάντησε ότι την δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλα πρόσωπα.

«Έχουν δοθεί ήδη οδηγίες, ιδιαίτερα αυτή την χρονική περίοδο που έρχονται και γιορτές, από τον ίδιο τον Αρχηγό Αστυνομίας προς όλους τους Αστυνομικούς Διευθυντές, από την περασμένη Παρασκευή, όπως το επόμενο χρονικό διάστημα υπάρχει αυξημένη παρουσία μελών της Αστυνομίας τόσο σε συγκεντρώσεις όσο σε σημεία που συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος, αλλά και σε περιοχές που παρατηρείται αυξημένο έγκλημα όσον αφορά ποινικά αδικήματα, γιατί αντιλαμβάνεστε μας απασχολεί και αυτό, καθώς επίσης και στους αυτοκινητόδρομους και το οδικό δίκτυο όσον αφορά τροχονομικούς ελέγχους», είπε ο κ. Ανδρέου σε δηλώσεις του στη Λεμεσό. 

Σε παρατήρηση ότι δεν είναι τα μόνα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί για παρόμοια θέματα και ερωτηθείς αν ανησυχεί αυτό τις Αρχές και αν λαμβάνονται κάποια επιπρόσθετα μέτρα για ενδεχόμενη αποτροπή σχεδιασμών τέτοιων ενεργειών, ο κ. Ανδρέου είπε ότι σίγουρα, είναι ένα θέμα που τους απασχολεί και τους ίδιους ως κυπριακή Αστυνομία, αλλά και όλες τις χώρες, «αλλά και (τις χώρες) του χώρου που βρισκόμαστε, πολύ πλησίον στην Μέση Ανατολή».

«Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι γίνεται στο μέλλον, βλέπουμε και σε χώρες της Ευρώπης ότι κάποια πρόσωπα, «οι μοναχικοί λύκοι» ενεργούν χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη.», επισήμανε.

Η Αστυνομία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Αρχές άλλων χωρών, καθώς και με Europol και Interpol και αξιολογεί όλες τις πληροφορίες που φτάνουν ενώπιον της.

Σε παρατήρηση ότι ο κόσμος εμφανίζεται ανήσυχος λόγω και των μαζικών εκδηλώσεων σε διάφορους χώρους και σε συνδυασμό με τη λίστα των χώρων που σχετίζονται με Ισραηλινούς, ο κ. Ανδρέου είπε ότι λαμβάνουν πολλές πληροφορίες από τον κόσμο, από απλούς πολίτες, για ύποπτα πρόσωπα, τα οποία αξιολογούνται και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Δεν παραδέχεται εμπλοκή του ψευδοκράτους ο Τατάρ

Αρνείται εμπλοκή του ψευδοκράτους ο Τατάρ. Σε δηλώσεις στο TRT NEWS υποστήριξε ότι δεν έχει σημειωθεί τέτοιο στα κατεχόμενα. Όπως είπε οι λεγόμενες μονάδες ασφαλείας παρακολούθησαν στενά τη σχετική δήλωση για να προσθέσει ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές πύλες της ΤΔΒΚ. Όπως ο ίδιος δήλωσε «το κράτος της ΤΔΒΚ δεν θα επιτρέψει ποτέ τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφός του. Παρακολουθούμε προσεκτικά τη διαδικασία».

Ο Τατάρ ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας ενόψει εορτών

Στο κόκκινο οι κυπριακές αρχές οι οποίες ετοιμάζουν τα δικά τους πλάνα αστυνόμευσης ενόψει των εορτών υπό  τον φόβο  τρομοκρατικών κτυπημάτων,  μετά και τις σχετικές προειδοποιήσεις  προ ημερών της αρμόδιας ευρωπαίας επιτρόπου,  ότι  τα κράτη μέλη  θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως αυτή την περίοδο ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Μετά από οδηγίες του Αρχηγού της δύναμης Στέλιο Παπαθεοδώρου προς όλους τους αστυνομικούς διευθυντές, συνεχίζονται και να εντατικοποιούνται τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα για την τρομοκρατία.

Οι όποιες πληροφορίες υπάρχουν να διαβιβάζονται άμεσα στα ανάλογα τμήματα της αστυνομίας για διερεύνηση.

Την περίοδο των γιορτών αύξηση των μέτρων σε χώρους λατρείας και εκεί όπου συγκεντρώνονται πολλοί  πολίτες.

Και να είναι ιδιαίτερα εμφανής η παρουσία της αστυνομίας μέσα από πεζές αλλά και μηχανοκίνητες περιπολίες.

Τα μέτρα θα αξιολογούνται συνεχώς ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η πραγματοποίηση  και νέας σύσκεψης. Την ίδια ώρα οι κυπριακές αρχές βρίσκονται  σε ανοικτή γραμμή και με ξένες υπηρεσίες πάνω στο κεφάλαιο της τρομοκρατίας.