Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστες 2

Πάνω από εκατό εκατομμύρια ευρώ κατέβαλε στη Ρουάντα το 2023 το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μέρος της συμφωνίας που προβλέπει την απέλαση αιτούντων ασύλου στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με επιστολή ανωτάτου αξιωματούχου του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών προς την πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, Diana Johnson και την πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών, Meg Hillier καταβλήθηκε τον Απρίλιο του 2023. Προηγουμένως είχαν καταβληθεί επιπλέον 140 εκατομμύρια λίρες (περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ, αναμένεται η καταβολή ακόμη 50 εκατομμυρίων λιρών το 2024.

Η αποκάλυψη αυτή βγήκε στο φως της δημοσιότητας λίγες μόλις ώρες αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε να «ολοκληρώσει» την αναβίωση του σχεδίου «Ρουάντα» μετά την παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ την Τετάρτη (6/12).

Το σχέδιο αυτό είχε για πρώτη φορά ανακοινωθεί τον Απρίλιου του 2022 από τον τότε πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο μπήκε στον «πάγο» λόγω νομικών κωλυμάτων.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού, όπως δήλωσε στο BBC το πρωί της Παρασκευής (8/12), η Hillier έγιναν γνωστά μόνο μετά από επανειλημμένες οχλήσεις.

Η ίδια χαρακτήρισε «αδιανόητο» οι βουλευτές να καλούνται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο «Ρουάντα» την επόμενη εβδομάδα «χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα για το κόστος που έχει δαπανηθεί μέχρι στιγμής και τι αναμένεται να καταβληθεί επιπλέον».

«Φαίνεται σχεδόν ότι η κυβέρνηση έχει κάτι να κρύψει» σχολίασε σκωπτικά.

Πηγή: CNN Greece