Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Έκπληξη από την θέση του ΔΗΣΥ για τις νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας πως οι περισσότερες θέσεις που οδηγήθηκαν στη Βουλή για αποπαγοποίηση περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2023, που ο ΔΗΣΥ είχε εγκρίνει.

«Οφείλω να πω ότι μας έχει προκαλέσει έκπληξη η τοποθέτηση του ΔΗΣΥ», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι «όλες οι θέσεις που προνοούνται και πήγαν στη Βουλή για αποπαγοποίηση είναι θέσεις που και ο ΔΗΣΥ έχει εγκρίνει στον προϋπολογισμό του 2023, είτε του κράτους είτε των δημόσιων οργανισμών».

Οι περισσότερες, πρόσθεσε ήταν θέσεις που προνοούνταν στον προϋπολογισμό που είχε υποβάλει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Άρα, ο ΔΗΣΥ διαφωνεί που οι ίδιοι κατέθεσαν και ψήφισαν.

Υπενθύμισε ακόμη ότι νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης με στήριξη του ΔΗΣΥ για κατάργηση της πρόνοιας αποπαγοποίησης θέσεων από τη Βουλή, ένα νομοσχέδιο «που η υφιστάμενη Κυβέρνηση με οδηγίες του Προέδρου έχει αποσύρει».

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η αποπαγοποίηση θέσεων τα τελευταία δύο χρόνια δεν προνοεί επιπρόσθετο κόστος για το κράτος.

«Εμείς ως Κυβέρνηση επαναλαμβάνουμε την προσήλωση μας σε ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό, αλλά και στη λήψη αποφάσεων πάντοτε εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους», είπε.

Εκποιήσεις: Να διατηρηθεί η φιλοσοφία του κυβερνητικού πακέτου

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε διαβούλευση με τα συγκυβερνώντα κόμματα στο θέμα των εκποιήσεων, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα «ότι η επικείμενη συζήτηση στη Βουλή θα κινηθεί εντός των πλαισίων των δυνατοτήτων μας, ώστε να διαμορφωθεί δίκτυ προστασίας στους ευάλωτους δανειολήπτες, και να μην εκμεταλλεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές κενά που ενδεχομένως να υπήρχαν» και συμπλήρωσε: «αναμένουμε η Βουλή να χαιρετίσει και να εγκρίνει τις προτάσεις της Κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, η φιλοσοφία του συνολικού πακέτου μέτρων πρέπει να παραμείνει υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας και περαιτέρω οριζόντια αναστολή των εκποιήσεων.

Ο Πρόεδρος, επεσήμανε, είπε ότι πρόθεση του είναι να βρεθεί μια ολιστική, μόνιμη, νηφάλια προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ερωτηθείς σχετικά με το διορισμό χρηματο-οικονομικού Επιτρόπου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή και μόλις ψηφιστεί σε νόμο το νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος θα προχωρήσει σε διορισμό.

Απαντά το ΔΗΣΥ στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

«Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι η νομοθεσία για αποπαγοποίηση θέσεων αφορά εξ ορισμού θέσεις που βρίσκονται εντός του προϋπολογισμού. Συνεπώς η απάντηση της κυβέρνησης είναι εκ του περισσού και γίνεται για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να διασκεδάσει ανησυχίες.

Πολλές θέσεις που κενώνονται σήμερα δεν προστέθηκαν στον προϋπολογισμό του 2023, όπως παραπλανητικά λέγεται από την κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν στους προϋπολογισμούς εδώ και δεκαετίες. Η χρησιμότητα της νομοθεσίας έγκειται ακριβώς στην αναγκαιότητα αυστηρής επανεξέτασής τους.

Δυστυχώς με τις πολιτικές που παρακολουθούμε, το κρατικό μισθολόγιο αυξήθηκε κατά 14% σε ένα μόλις έτος. Δεν βλέπουμε κανένα πλάνο συγκράτησης των μόνιμων ανελαστικών δαπανών.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι ανησυχίες μας δεν είναι για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όπου τα έσοδα του κράτους αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό και έχουμε ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό. Τί θα γίνει αν για εξωγενείς λόγους τα έσοδα μειωθούν και οι ανελαστικές δαπάνες συνεχίσουν να αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς;

Για εμάς η αποδέσμευση σχεδόν 2.400 θέσεων σε εννιά μόλις μήνες, είναι ένας υπερβολικός αριθμός που εγκυμονεί κινδύνους μεσοπρόθεσμα. Παραμένουμε συνεπείς στην αυστηρή πολιτική απασχόλησης, στην πολιτική για ψηφιοποίηση του κράτους και στην πολιτική για τη δημιουργία περιθωρίων για στήριξη των κατηγοριών του πληθυσμού που το έχουν περισσότερο ανάγκη.»