Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τξυ

Με στόχο να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας υλοποιούν το πρόγραμμα «Ξέρω τι Ζητάω».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξέρω τι Ζητάω», έχει σχεδιαστεί για εφήβους ηλικίας 12-14 ετών καθώς και τους γονείς τους, με στόχο την πρόληψη χρήσης ουσιών εξάρτησης. Βασίζεται στην προσέγγιση της εκπαίδευσης δεξιοτήτων ζωής και έχει υιοθετηθεί από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, και η βελτίωση δεξιοτήτων ζωής, προσφέροντας εκπαίδευση σε θέματα κριτικής σκέψης, λήψης αποφάσεων, και διαχείρισης συναισθημάτων, για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου.

Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος είναι 12 συναντήσεις σε σχολικό χρόνο και αναπτύσσει κρίσιμες δεξιότητες καθώς ευαισθητοποιεί σχετικά με τις κοινωνικές επιρροές. Υλοποιείται από πιστοποιημένους συμβούλους πρόληψης ή/και εξαρτήσεων, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα στην παροχή των υπηρεσιών.

Με τη συμμετοχή σχολείων όπως το Γυμνάσιο Παλουριώτισσας, το Λανίτειο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Αγρού, το Γυμνάσιο Λευκάρων, το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων και το Γυμνάσιο Πολεμίου, το πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση των νέων με δεξιότητες που θα τους εξοπλίσουν για τις προκλήσεις της καθημερινότητάς τους.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κλεάνθης Κουτσόφτας, καταδεικνύοντας τη δέσμευση του Οργανισμού στην προαγωγή της ευημερίας των νέων, «Η ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των νέων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μας στον Οργανισμό Νεολαίας και για αυτό ανταποκριθήκαμε με χαρά στο κάλεσμα της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, για να συνεργαστούμε στην υλοποίηση του Προγράμματος «Ξέρω τι Ζητάω», με στόχο την πρόληψη της χρήσης ουσιών εξάρτησης. Μέσα από το πρόγραμμα θα παρέχουμε χρήσιμες δεξιότητες ζωής, που

θα ενισχύσουν τα άτομα που λαμβάνουν μέρος στο να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις προκλήσεις της δικής τους καθημερινότητας».

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Υπουργείου Υγείας, Ευαγόρας Ταμπούρη, δήλωσε πως μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος, η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, εφαρμόζει το Πρόγραμμα «Ξέρω τι ζητάω» μέσα στο πλαίσιο του Προληπτικού Προγράμματος Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας «Εξέλιξις ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Αντώνη Φαρμακά, Νοσηλευτικό Λειτουργό Α΄ και Επιστημονικό Συντονιστή του Προγράμματος στο τηλέφωνο 96023644.