Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στην εκτίμηση και στον στόχο της Κομισιόν όπως η Τουρκοκυπριακή κοινότητα να μπορεί να εξάγει χαλλούμι στα πρότυπα της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης από τον Ιούνιο του 2024, αναφέρθηκε μιλώντας σε αντιπροσωπεία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο Κιάρταν Μπγιόρνσον, επικεφαλής της Μονάδας Στήριξης της Επίλυσης του Κυπριακού στη Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπγιόρνσον, ο στόχος τον οποίο συμμερίζεται και η Κομισιόν «είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2024 το πρώτο Τουρκοκυπριακό χαλλούμι σε συμμόρφωση με το ΠΟΠ να περνά την Πράσινη Γραμμή», ενώ εξέφρασε την ελπίδα η επιτυχής συμμόρφωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τα πρότυπα υγείας της ΕΕ όσον αφορά το χαλλούμι να βοηθήσει στη δημόσια συζήτηση για το Κυπριακό.

Μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως ιδιαίτερα όσον αφορά το χαλλούμι, αποτελεί μήνυμα ελπίδας πέρα από τα θετικά στοιχεία για την αύξηση των διελεύσεων και του εμπορίου, καθώς δείχνει πως η Τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ικανή και πρόθυμη να υιοθετήσει τα πρότυπα της ΕΕ.

Συζητώντας με τους δημοσιογράφους ο κ. Μπγιόρνσον ανέφερε πως θα ήταν καλή ιδέα η προώθηση μέσω και προγραμμάτων της ΕΕ για συνεργασίας των ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη δικοινοτική πρωτοβουλία επαγγελματιών μεταφραστών ως ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας σε τεχνικά και επαγγελματικά θέματα πέραν της πολιτικής.

Ο κ. Μπγιόρνσον αναφέρθηκε εκτενώς στα προγράμματα στήριξης της τ/κ κοινότητας και υποδομών καθώς και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα οποία συνεισφέρει η Κομισιόν όπως τη λειτουργία της ΔΕΑ και της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία, καθώς και σε υποτροφίες για Ε/Κ και Τ/Κ φοιτητές.

Παρουσίασε επίσης τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των διελεύσεων μέσω της Πράσινης Γραμμής, οι οποίες έφτασαν τα 5,8 εκατομμύρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση μετά τη δραστική πτώση την περίοδο της πανδημίας (1,4 εκατ. διελεύσεις το 2020 και 2,3 εκατ. διελεύσεις το 2021), χωρίς ακόμα να φτάνουν στα επίπεδα του 2019 (7,2 εκατ. διελεύσεις).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής ανήλθε στο ρεκόρ των 14,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση όχι μόνο σε σχέση με το 2020 (4,7 εκατ. ευρώ) και το 2021 (6,1 εκατ. ευρώ) αλλά και σε σχέση με το 2019 (5,5 εκατ. ευρώ).

Πηγή: ΚΥΠΕ