Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γφρσ

Αντιμέτωπος ίσως με τον μεγαλύτερο αριθμό προκλήσεων, για την αποστολή και την εργασία του, είναι ο τομέας της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την επικεφαλής του, Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου. Μεγάλο στοίχημα η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, η οποία υπόσχεται να διασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία για την υγεία και πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας για τους πολίτες της ΕΕ στις επόμενες δεκαετίες. «Θα πρόκειται για μία από τις ιστορικές παρακαταθήκες της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ήταν η αναφορά της Επιτρόπου, σε ενημερωτική συνάντηση με αποστολή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Η πανδημία του CoViD-19 απέδειξε την δύναμη της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης σε επίπεδο ΕΕ για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, και πάνω σε αυτές τις βάσεις στηρίζεται το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με τα Κράτη-Μέλη για τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου.

- Δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Βάσης Δεδομένων Υγείας που αποτελεί ένα από τα κεντρικά δομικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και ορόσημο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ.

Όπως ενδεικτικά αναφέρθηκε, ο κλάδος, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, θα έχει πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων υγείας υψηλής ποιότητας, για την ανάπτυξη σωτήριων θεραπειών, εμβολίων ή ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

- Μεταρρύθμιση της αγοράς φαρμάκων, που έχει τον τριπλό στόχο της ευκολότερης πρόσβασης σε φάρμακα, της διαθεσιμότητας όλων των φαρμακών για όλους και της διάθεσης φθηνότερων φαρμάκων

- Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του Καρκίνου, στο πλαίσιο του οποίου ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή το πακέτο πρόληψης του καρκίνου με προώθηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των εμβολιασμών κατά συγκεκριμένων μορφών καρκίνου που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια

- Το εξίσου φιλόδοξο σχέδιο για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, με είκοσι εμβληματικές πρωτοβουλίες και με €1,23 δις για ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Παιδική Πνευμονία από την Κίνα

Η Στέλλα Κυριακίδου ρωτήθηκε και για τις πληροφορίες από την Κίνα σχετικά με αλυσίδες παιδικής πνευμονίας, καθώς και την ενημέρωση ότι κρούσματα έχουν καταγραφεί ήδη και σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ολλανδία και η Δανία. Ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή άρχισε η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης των δεδομένων, όχι μόνο για την παιδική πνευμονία αλλά και για άλλους ιούς του αναπνευστικού στην Κίνα, από τα πρακτορεία εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και σε συνεννόηση με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Οι ενδείξεις δεν επιβάλλουν αλλαγή του βαθμού συναγερμού που ισχύει, αν και εξήγησε ότι μέσω του HERA πλέον η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να αντιδρά με ταχύτητα, ενώ μπορεί ακόμα και να παράξει τα δικά της ιατρικά προϊόντα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες.

Δάγγειος Πυρετός

Σε ερώτηση σχετικά με κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο Δάγγειος Πυρετός, που έχουν εμφανιστεί σε αριθμό χωρών της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η κατάσταση παρακολουθείται. Για να προσθέσει ότι στη Συνοδο για το Κλίμα στο Ντουμπάι, για πρώτη φορά αφιερώθηκε ειδική συνεδρίαση στο κεφάλαιο «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία». Εξήγησε ότι τέτοιες ασθένειες είναι άμεσα συνιφασμένες με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, και αυτό είναι ένα κεφάλαιο που παρακολουθεί στενά η ΕΕ.