Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαμηλομισθοι απεργια 5

Η συντεχνία "Ισότητα" πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των χαμηλόμισθων εργαζομένων στο Δημόσιο. Οι χαμηλόμισθοι του Δημοσίου ζητούν αύξηση των απολαβών τους για να αποφύγουν τους μισθούς πείνας, όπως αναφέρουν, που λαμβάνουν τώρα.

«Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει. Εργαζόμαστε 20 χρόνια στο Δημόσιο με μισθούς πείνας, με 1.200 ευρώ. Είναι καιρός να διορθωθούν κάποια πράγματα. Ο καιρός της σκλαβιάς έχει περάσει», είπε στην κάμερα του ΑΝΤ1 η Λίνα Ανδρέου εκ μέρους του κλαδικού της Συντεχνίας «Ισότητα».

Όπως δήλωσε η κ. Ανδρέου, η κυβέρνηση απαγκιστρώθηκε των προεκλογικών της δεσμεύσεων αλλά και της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 31 Οκτωβρίου, τονίζοντας επίσης πως από τη μέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Αυτό που γίνεται λόγος, είναι ότι κάποιοι συνάδελφοι μας που υπηρετούσαν αρκετά χρόνια στην Α1, κάνοντας τη ίδια εργασία με τους μόνιμους συναδέλφους τους, υποβαθμίστηκαν. Ενώ κάποιοι άλλοι του ίδιου καθεστώτος συνέχισαν να εργάζονται στην Α2 και προχώρησαν. Τώρα αυτή την υπηρεσία που αναβαθμίστηκε το 2020, θέλουν να την αφήσουν εκτός. Θέλουν να την προσμετρήσουν την Α1 ποσοστιαία».

Η κ. Ανδρέου, είπε πως η «Ισότητα» αποκλείστηκε από τις διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση από τις τρείς συντεχνίες ( ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ).

«Οι τρεις συντεχνίες είναι άξιο απορίας γιατί δίνουν τόσο χώρο και χρόνο στον διάλογο. Δεν είναι της συντεχνίας «Ισότητα» που έδωσαν τη συμφωνία, είναι σε αυτές. Και αυτή τη στιγμή είναι απούσες από αυτή τη διαμαρτυρία».

Όπως ενημέρωσε η κ. Ανδρέου, τα μέτρα θα συνεχιστούν και αύριο, αφήνοντας το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε πιο ακραία μέτρα τις επόμενες μέρες.

Η συντεχνία χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως ορόσημο για τον αγώνα των χαμηλόμισθων εργαζομένων για την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς μισθού και κατ’ επέκταση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

χαμηλομισθοι απεργια

«Ενωμένοι σαν μία γροθιά, γεμάτοι δύναμη και αποφασιστικότητα, για να δώσουμε μαζί αυτόν τον δίκαιο αγώνα» λέει η συντεχνία, που προσθέτει ότι «διεκδικούμε ό,τι δικαιούμαστε και δεν επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς» καλώντας τους εργαζομένους να στείλουν ένα «πανίσχυρο μήνυμα αξιοπρέπειας και αποφασιστικότητας».

χαμηλομισθοι απεργια 4

Σήμερα η απάντηση της κυβέρνησης

Στο μεταξύ, σήμερα Δευτέρα αναμένεται και η τελική θέση της Κυβέρνησης για το θέμα των χαμηλόμισθων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ που συμμετέχουν στον διάλογο για το θέμα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα μετά και τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα την Παρασκευή με το Υπουργείο Οικονομικών ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί και η Κυβέρνηση επιφυλάχτηκε να δώσει την τελική της θέση τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Ως εκ τούτου, οι τρεις οργανώσεις έχουν αποφασίσει όπως την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου συνέλθουν από κοινού τα σώματά τους για λήψη των όποιων αποφάσεων κριθούν αναγκαίες.

χαμηλομισθοι απεργια 2
χαμηλομισθοι απεργια 3