Τηλεόραση Ραδιόφωνο
cop28

Οι εκπρόσωποι του Ιράν αποχώρησαν σήμερα από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28), που διεξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία ισραηλινής αντιπροσωπείας, μετέδωσε ιρανικό κρατικό μέσο.

Οι Ιρανοί θεωρούν την παρουσία του Ισραήλ στην COP28 «αντίθετη στους στόχους και τις κατευθυντήριες γραμμές της διάσκεψης και, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησαν από τον χώρο της διάσκεψης», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής αποστολής, ο Υπουργός Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Μεραμπιάν, σύμφωνα με το Irna.

Νωρίτερα το πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεν θα μεταβεί στην COP28  διότι έχει προσκληθεί το Ισραήλ.

Μεταξύ των 180 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που αναμένονται ως τις 12 Δεκεμβρίου στην COP είναι ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος αναμένεται να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να έχει σειρά διπλωματικών επαφών.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του των Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν εξέφρασε τη λύπη του για την «παρουσία» στην COP «αξιωματούχων του καθεστώτος κατοχής μετά τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία» που διαπράττει «το σιωνιστικό καθεστώς».

Το Ιράν δεν έχει διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ και στηρίζει τη Χαμάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ