Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η 25η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, συνιστά μέρα ανανέωσης της δέσμευσης για πιο συντονισμένες και πιο εντατικές προσπάθειες για εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι μέσω του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην προώθηση και εφαρμογή θυματοκεντρικών πολιτικών που θα εστιάζουν στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν υποστεί βία, με πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους.

Στην Κύπρο, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα και την ασφάλεια των θυμάτων κάθε μορφής έμφυλης βίας.

Για τον Εθνικό Συντονιστικό Φορέα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι μέσω αυτού ετοίμασε την πρώτη Εθνική Στρατηγική και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2023-2028.

Επίσης, προχωρεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 στην επιμόρφωση 75 λειτουργών Υγείας πρώτης γραμμής που ασχολούνται με το χειρισμό υποθέσεων έμφυλης βίας. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδεύσεις των λειτουργών εκπαίδευσης στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος είναι η περαιτέρω επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών βίας γύρω από κρίσιμα ζητήματα έμφυλης βίας και κατ’ επέκταση η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται επίσς πως μέσω του Φορέα το Υπουργείο προωθεί νομοθετική ρύθμιση για διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας σε υπηρεσίες δωρεάν νομικής αρωγής και συντονίζει τις ενέργειες για τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για τα στατιστικά στοιχεία έμφυλης βίας σε παγκύπρια βάση.

Σημειώνεται ότι «το δικαίωμα των γυναικών να ζουν χωρίς βία προστατεύεται από διεθνείς Συμβάσεις όπως είναι η Σύμβαση για την Εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος  των Γυναικών του ΟΗΕ και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

Εξάλλου, σε χαιρετισμό της χθες σε διάσκεψη Τύπου του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), ενόψει των 16ήμερων εκδηλώσεων για τη Βία κατά των Γυναικών, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου ανέφερε ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο με καταστροφικές επιπτώσεις για τις γυναίκες και τα κορίτσια που την υφίστανται.

«Η έμφυλη βία υπονομεύει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και επιτείνει υφιστάμενες ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Περαιτέρω, παρεμποδίζει και δυσχεραίνει την επίτευξη ισότιμης και συνεκτικής ανάπτυξης και προόδου σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής. Η βία σε βάρος των γυναικών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κακοποίησης, το οποίο εκτείνεται από τη σωματική, ψυχολογική, οικονομική και διαδικτυακή βία και φτάνει μέχρι και τη γυναικοκτονία», επεσήμανε.

Στην Κύπρο, συνέχισε, μετά την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης το 2017 σημειώθηκαν σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο. Ανέφερε ενδεικτικά την ετοιμασία και ψήφιση των νομοθεσιών για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας σε βάρος των γυναικών που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, της παρενόχλησης, της παρενοχλητικής παρακολούθησης και του σεξισμού. Σπουδαίας σημασίας ήταν και η θέσπιση του αδικήματος της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμου αδικήματος στον εφαρμοστικό νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, πρόσθεσε η κ. Κουκκίδη - Προκοπίου.

Το πλαίσιο αυτό, είπε, ενισχύθηκε από μια σειρά σημαντικών θεσμικών αλλαγών, όπως είναι η δημιουργία του πολυθεματικού «Σπιτιού της Γυναίκας» και η σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών. Πρόσφατα, ο Συντονιστικός Φορέας προχώρησε στον καταρτισμό της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής και του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών για την περίοδο 2023-2028, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο του Φεβρουάριο του 2023, ανέφερε.

Αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα, συνέχισε, είναι η ανάπτυξη κάθε δυνατής συνέργειας και συνεργασίας με όλες τις συναρμόδιες για το θέμα κυβερνητικές και μη υπηρεσίες, προκειμένου οι νέες νομοθεσίες και τα νέα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας να μπορέσουν να αξιοποιηθούν πλήρως και να εφαρμοστούν στην πράξη χωρίς καθυστέρηση.

Επ. Ισότητας: Παγκόσμια μάστιγα η βία κατά των γυναικών

Τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών εξακολουθούν να παραβιάζονται σε όλους τους τομείς της ζωής με τη βία κατά των γυναικών, οικονομική, σεξουαλική, σωματική και ψυχολογική να συνεχίζει να θεωρείται παγκόσμια μάστιγα, αναφέρει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, σε μήνυμά της για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. 

Γυναίκες και κορίτσια χρησιμοποιούνται και ως όπλα πολέμου και τρομοκρατίας, σημειώνει. «Η πιο ακραία έκφανση της έμφυλης βίας είναι η γυναικοκτονία. Η σημερινή μέρα αφορά πολλές γυναίκες και κορίτσια που βιώνουν καθημερινά τη βία. Και αυτό αφορά όλους και όλες μας», επισημαίνει.

Η κ. Χριστοδούλου αναφέρει πως το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με όλους τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών στηρίζει και προωθεί έμπρακτα την Ισότητα των Φύλων με στόχο την επιτάχυνση της εφαρμογής της.

Απώτερος στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η πρόληψη όλων των μορφών έμφυλης βίας, καταλήγει, αναφέροντας ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη της Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Επ. Διοικήσεως: Επιβάλλονται περαιτέρω δεσμεύσεις για τερματισμό της έμφυλης βίας

Το γεγονός ότι υπήρξε σημαντικός αριθμός νομοθετημάτων και άλλων πολιτικών, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της έμφυλης ισότητας, στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια επισήμανε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού σε ανακοίνωση της με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Προσθέτει, όμως, ότι παραμένουν ακόμη κενά και ελλείψεις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη συλλογή και αξιοποίηση στατιστικών δεδομένων, στη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, στην εκπαίδευση των επαγγελματιών και στην ενσωμάτωση του παράγοντα «φύλο» σε όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν τις γυναίκες.

«Η 25η  Νοεμβρίου, που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο, την υποχρέωσή μας, ως πολιτεία, να παραμένουνε σε επαγρύπνηση σε ότι αφορά τη βία κατά των γυναικών, φαινόμενο που, δυστυχώς, εξακολουθεί να συνιστά μια από τις πιο διαδεδομένες και διάχυτες, παγκόσμια, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών», υπογραμμίζει η Επίτροπος.

Υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται να ληφθούν «περαιτέρω δεσμεύσεις, κάθε φύσης, για την πρόληψη και τον τερματισμό της έμφυλης βίας, με απώτερο στόχο την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, που αποτελεί άλλωστε έναν από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030) των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της ουσιαστικής εκπλήρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών».

Ακολούθως, αναφέρει ότι το Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρεμβαίνει, διαχρονικά, με τη διερεύνηση παραπόνων και την υποβολή συστάσεων μετά τη διεξαγωγή έρευνας, και έτσι «συμβάλλει τόσο στη νομική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, όσο και στη διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας, μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής των νομοθετικών δεσμεύσεων και μέσω της καταπολέμησης των εμποδίων και των στερεοτύπων που συντελούν στη διατήρηση των ανισοτήτων, όπως οι βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις».

Αναφέρει ενδεικτικά την εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Σπάσε τη σιωπή», η οποία ενθάρρυνε τις γυναίκες να καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ παράλληλα προωθούσε την υιοθέτηση και ορθή εφαρμογή Κώδικα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και δραστηριοποίησης των γυναικών, το οποίο εξέδωσε το Γραφείο μας τον Ιούλιο του 2018 και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για καθολική υιοθέτηση και εφαρμογή των διατάξεών του, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Συμβάλαμε επίσης, στην ανάδειξη της ανάγκης υπογραφής, κύρωσης και εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστής ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στην προώθηση της ετοιμασίας και εφαρμογής πρωτοκόλλων δράσης, αξιολόγησης κινδύνου και διατμηματικής συνεργασίας, στην καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης στο τομέα της εργασίας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, και στην ενθάρρυνση των γυναικών να προβαίνουν σε καταγγελίες για περιστατικά βίας εναντίον τους», προσθέτει Επίτροπος.

Για την κάλυψη των κενών που συνεχίζουν να υπάρχουν, η Επίτροπος σημειώνει ότι χρειάζεται εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμηση των στερεότυπων που συντηρούν το φαινόμενο, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών ώστε να μπορούν να αναζητούν στήριξη με ασφαλή τρόπο, να λαμβάνουν επαρκή ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και κοινωνική, αστυνομική και ένδικη προστασία.

«Είναι, ως εκ τούτου, σημαντικό όπως το σύνολο των πολιτειακών και κοινωνικών φορέων, παραμείνουν προσηλωμένοι στα ζητήματα που αφορούν στο θέμα, συνεχίσουν την ενεργή συμμετοχή τους στο δημόσιο διάλογο που αφορά σε αυτό, καθώς και στις δράσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, με σκοπό την καταπολέμησης της έμφυλης βίας και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων», καταλήγει, διαβεβαιώνοντας για την αφοσίωση και η εγρήγορση του Γραφείου της στο θέμα αυτό.