Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αμυντικη συμμαχια

Υπεγράφη την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ), μεταξύ της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Γαλλίας για τα έτη 2024 -2025.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΦ, το ΠΔΑΣ προβλέπει τη διεξαγωγή διμερών ασκήσεων, εκπαιδεύσεων και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης επί εξειδικευμένων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος τόσο στην Κύπρο όσο και στη Γαλλία. Ειδικότερα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα πυροβολικού, τακτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ναυτικής συνεργασίας και αποτροπής, ειδικών και αμφίβιων επιχειρήσεων, εκκένωσης αμάχων και έρευνας και διάσωσης. Προβλέπει επίσης τη συμμετοχή προσωπικού της ΕΦ σε εξειδικευμένα σχολεία και σεμινάρια στη Γαλλία. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η υπογραφή του Προγράμματος κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της ΕΦ να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες των γαλλικών ΕΔ, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα, στοιχείο απαραίτητο για τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων. Αποτελεί, επίσης, απτή απόδειξη της άριστης σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών, καθώς και ένδειξη της πρόθεσης για αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για συνεχή επέκταση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διμερών και πολυμερών δράσεων που αναπτύσσει η ΕΦ και εκφράζει τη δέσμευση και βούληση για αναβάθμιση της περιφερειακής και ευρύτερης διεθνούς συνεργασίας με σκοπό την προαγωγή της ασφάλειας, καθότι έχει αναγνωριστεί ότι οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές είναι κοινές και διασυνοριακές και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση τους προϋποθέτει πολυμερή και πολύπλευρη δράση, σημειώνεται .

Το ΠΔΑΣ υπέγραψαν από πλευράς της ΕΦ ο Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Αλκιβιάδης Αλκιβιάδη, και από πλευράς των γαλλικών ΕΔ ο Αντισυνταγματάρχης Matthieu De La Rochere.

Πηγή: ΚΥΠΕ