Τηλεόραση Ραδιόφωνο
black friday

Ο θεσμός του Black Friday ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 στις ΗΠΑ και αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη της εμπορικής περιόδου των Χριστουγέννων. Το Black Friday πραγματοποιείται φέτος στις 24 Νοεμβρίου, με τα καταστήματα να βγάζουν προσφορές μέρες ή και εβδομάδες πριν από τη συγκεκριμένη μέρα.  Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή μέσω της ιστοσελίδας της δίνει μερικές συμβουλές προς τους καταναλωτές για καλές και συμφέρουσες αγορές. 

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή προτρέπει τους καταναλωτές να αγοράσουν όσα πραγματικά χρειάζονται, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

-Είναι σημαντικό να γίνεται έρευνα αγοράς για να υπάρχει γνώση και πραγματική εικόνα για το ύψος των εκπτώσεων. Πρέπει να γίνεται μελέτη για ένα προϊόν, βλέποντας χαρακτηριστικά, κριτικές και τελική τιμή.

-Το διαδίκτυο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, μπορεί να βοηθήσει τον καταναλωτή να εντοπίσει εναλλακτικά προϊόντα, κριτικές και εναλλακτικές από άλλους προμηθευτές.

-Εκτός από την τιμή, οι καταναλωτές πρέπει να αξιολογούν την αξιοπιστία και την ποιότητα εξυπηρέτησης του πωλητή. Πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με την πολιτική επιστροφών του καταστήματος, πριν προβεί σε αγορά.

-Για να μην παρασυρθεί ο καταναλωτής από τις πολλές προσφορές, είναι σημαντικό σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, να καθοριστεί προϋπολογισμός λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός.

Από που προήλθε η ορολογία Black Friday

Ένας παλιός μύθος που πάει πίσω στον 18ο αιώνα, ήθελε τους ιδιοκτήτες καλλιεργειών στις ΗΠΑ να αγοράζουν σκλάβους με έκπτωση την ημέρα μετά τις Ευχαριστίες, όμως δεν υπάρχει κάποια βάση για το συγκεκριμένο.

Πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η συγκεκριμένη ορολογία ήταν το 1869 και περιέγραφε μία από τις χειρότερες μέρες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Είχε αποτέλεσμα την πτώση στην τιμή του χρυσού κατά 30 μονάδες και την αγορά να χρεοκοπεί.

black friday history

Τα καταστήματα στις ΗΠΑ στα μέσα του 20ου αιώνα, χρησιμοποιούσαν δύο χρώματα για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με μαύρο μελάνι σημείωναν τον θετικό ισολογισμό και με κόκκινο τον αρνητικό. Η πρώτη μέρα μετά τις Ευχαριστίες, που σηματοδοτεί την πρώτη μέρα της χριστουγεννιάτικης περιόδου, παρατηρήθηκε ότι είχε πάντα θετικό τζίρο άρα μαύρο μελάνι. Γι’ αυτό και ονόμασαν εκείνη την ημέρα Black Friday.

Μια άλλη εκδοχή, θέλει την ορολογία να ξεκίνησε από την Φιλαδέλφεια και συγκεκριμένα από τους αστυνομικούς της που περιέγραφαν με το Black Friday την κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων προσφορών. Μετά από χρόνια όμως, ο όρος συνδέθηκε με την επιτυχία και τα κέρδη στο λιανικό εμπόριο.