Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Περίπου 4500 χιλιάδες ακτιβιστές από 40 χώρες με χίλια σκάφη θα επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας και να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο προς το Ισραήλ.

Θα ξεκινήσουν την Πέμπτη από την Αλικαρνασό της Τουρκίας και σύμφωνα με χάρτη των διοργανωτών, θα κάνουν στάση και στην Κύπρο, πριν συνεχίσουν προς το ισραηλινό Λιμάνι της Ashdod.

Volkan Okcu – Εκ των διοργανωτών

«Ανάμεσα στα χίλια σκάφη, 313 θα είναι γεμάτα με ρωσικές προμήθειες και 104 με ισπανικές. Κύριος στόχος της επιχείρησης είναι να προκληθεί διαταραχή στα διεθνή ύδατα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών στο θαλάσσιο εμπόριο, προκειμένου να διακοπεί η παροχή αγαθών στο Ισραήλ για μια βδομάδα ή ακόμη και 10 ημέρες.»

Ο εκ των Τούρκων διοργανωτών ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των συμμετεχόντων θα βρίσκονται οικογένειες με παιδιά, αντισιωνιστές Εβραίοι, αλλά και ευκατάστατοι Ευρωπαίοι και αμερικανοί, ενώ τα σκάφη θα φέρουν σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΗΒ, της Τουρκίας, του Λουξεμβούργου, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών. Κι αυτός είναι ο λόγος που οι διοργανωτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένα νέο Mavi Marmara.

Volkan Okcu – Εκ των διοργανωτών

«Όσοι συμμετέχουν θα ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες και δεν θα κουβαλήσουν κανένα όπλο, ούτε καν μαχαίρι τσέπης για να μην δώσουν στο Ισραήλ καμία δικαιολογία να παρέμβει. Τη στιγμή που θα μπούμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις μπορούν μόνο να μας ψάξουν ή να μας ρυμουλκήσουν και να επιβάλουν πρόστιμα, αλλά δεν τους επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο να κάνουν έφοδο στη νηοπομπή σε διεθνή ύδατα, με τον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν στο Mavi Marmara το 2020.»

Το Ισραήλ θα πλήρωνε βαρύ τίμημα αν επιτίθετο σε έναν τόσο μεγάλο διεθνή ειρηνευτικό στόλο, συμπλήρωσε.