Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι είναι «πολύ κοντά» μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

«Πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά, πολύ κοντά, στο να επιστρέψουμε πολύ σύντομα ορισμένους από αυτούς τους ομήρους στα σπίτια τους. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί τίποτα δεν γίνεται μέχρι να γίνει», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους πριν από μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

«Όταν έχουμε περισσότερα να πούμε, θα το κάνουμε», πρόσθεσε. Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters τόνισε ότι η Χαμάς και το Ισραήλ βρίσκονται κοντά στην κατάληξη μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ομήρων, κυρίως γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων καθώς και μια παύση των εχθροπραξιών για τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία, αλλά δεν είναι ακόμη οριστική πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας», τόνισε, προσθέτοντας: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει (...) Αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά».

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα».

Ο Νετανιάχου συγκάλεσε το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο - που θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα - μετά από τις αναφορές για μια πιθανή συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

Πηγή: protothema.gr