Τηλεόραση Ραδιόφωνο
alexander the great

Λύθηκε το μυστήριο σχετικά με τον ναό των Σουμέριων στην αρχαία πόλη Girsu, στη σύγχρονη πόλη Tello του Ιράκ, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο αρχαίος αυτός ιρακινός ναός, ηλικίας 4.000 ετών, ήταν αφιερωμένος στον Μέγα Αλέξανδρο, όπως αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι ενώ λατρευόταν στην περιοχή ως «θεϊκή φιγούρα».

Οι επιστήμονες είχαν προβληματιστεί με την ανακάλυψη ελληνικών επιγραφών και αρχαίων ελληνικών νομισμάτων στον χώρο ανασκαφής του ναού. 

Οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου εκτιμούν ότι ο ναός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ιδρύθηκε στην Girsu, πιθανώς από τον ίδιο τον Έλληνα στρατηλάτη.

Η Girsu ήταν μια πόλη των Σουμερίων, ενός από τους πρώτους γνωστούς πολιτισμούς στην ιστορική περιοχή της νότιας Μεσοποταμίας.

Η μυστηριώδης πλάκα

Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν ότι υπήρχε ελληνική «κατασκευή» στην αρχαία Girsu, όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφές τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, η μόνη απόδειξη ήταν μια μυστηριώδης πλάκα, η οποία έγραφε στα ελληνικά και στα αραμαϊκά τη φράση: «Adad-nadin-aḫḫe», δηλαδή «δωρητής των δύο αδελφών».

Αυτό που προβλημάτιζε στους ερευνητές ήταν ότι ο ναός είχε εγκαταλειφθεί το 1750 π.Χ., περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν καν γεννηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου Dr Sebastien Rey πιστεύει ότι οι Έλληνες είχαν ιδρύσει τον δικό τους ναό στον αρχαίο χώρο, μάλλον για να δηλώσουν τη θεότητα του Αλέξανδρου.

«Είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Οι ανακαλύψεις μας τοποθετούν τον μετέπειτα ναό την περίοδο που ο Μέγας Αλέξανδρος ζούσε. Βρήκαμε αρχαίες προσφορές, τα είδη των προσφορών που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες μετά από μια μάχη, όπως πχ φιγούρες αλόγων,  στρατιωτών και ιππέων» είπε ο Δρ Ρέι.

Ασημένια νομίσματα δίπλα σε βωμό

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ασημένια νομίσματα δίπλα σε ένα βωμό με προσφορές που συνήθως βρίσκονταν σε αρχαίους ελληνικούς ναούς. Οι προσφορές περιλάμβαναν ιππείς από τερακότα που έμοιαζαν πολύ με την προσωπική φρουρά του νεαρού στρατηλάτη. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας από τις άνδρες και την συνοδεία του Μέγα Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα σημαίνουν ότι όποιος έκανε τις προσφορές στον ναό ή ήταν πολύ κοντά στον Αλέξανδρο ή ακόμα και ότι έγιναν από τον ίδιο τον κατακτητή.

Ο Δρ Ρέι δήλωσε στην Telegraph: «Υπάρχει μια πιθανότητα, δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα, ότι μπορεί ο Μέγας Αλέξανδρος να είχε έρθει εδώ, όταν επέστρεφε στη Βαβυλώνα, λίγο πριν πεθάνει και να έχτισε το ναό του».

Πηγή: iefimerida.gr