Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ήταν και δυστυχώς εξακολουθεί να είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, μια κοινωνική παθογένεια που μόνο μέσω της επίμονης και συστηματικής προσπάθειας μπορεί να περιοριστεί, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο «Φωνή», στα πλαίσια της ευρωπαϊκής μέρας κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «από τις 138 καταγγελίες που είχαμε το 2017, μέσω της ενημέρωσης, των δράσεων και της επιμόρφωσης που παρείχε η Φωνή, φτάσαμε το 2022 να έχουμε 303 καταγγελίες».

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση, «αναγνωρίζοντας την καθοριστική σημασία των προσφερόμενων υπηρεσιών του Σπιτιού του Παιδιού, το οποίο λειτουργεί στη Λευκωσία, προωθεί τη λειτουργία δεύτερου Σπιτιού του Παιδιού στη Λεμεσό το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, ενώ στους σχεδιασμούς μας είναι η δημιουργία Σπιτιού του Παιδιού στη Λάρνακα, για να καλύπτει την επαρχία Λάρνακας και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα από δράσεις του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «έχουμε εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 15 εκ. ευρώ από την ΕΕ που αφορούν και κακοποιημένα σεξουαλικά παιδιά στη Λεμεσό».

Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, προωθούμε τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για όλες τις μορφές κακοποίησης παιδιών που αφορούν σωματική, ψυχολογική και άλλη μορφή βίας μέσα από τέτοια Σπίτια».

O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι, «είθισται, σε τέτοιες περιπτώσεις και εκδηλώσεις, να λέμε ότι νιώθουμε χαρά ή ακόμη και τιμή που παρευρισκόμαστε ή χαιρετίζουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, σήμερα όμως, αυτό που κυρίως με κατακλύζει είναι το αίσθημα χρέους, χρέους απέναντι στο Συμβούλιο και την Πρόεδρο της Φωνής, Αναστασία Παπαδοπούλου, χρέος απέναντι των παιδιών που στηρίζουν, χρέος έναντι της ίδιας της κοινωνίας μας».

Ανέφερε ότι συμμετέχοντας στην αποψινή εκδήλωση νιώθει, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ανάγκη να εκφράσει ευχαριστίες σε δύο γυναίκες που πρωτοστάτησαν στον αγώνα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, την Στέλλα Κυριακίδου και την Λήδα Κουρσουμπά.

Για την Στέλλα Κυριακίδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι γνωστή η καθοριστική συμβολή της στην προώθηση και αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στη χώρα μας ως πρότυπο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως προς την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Αναφερόμενος στην Λήδα Κουρσουμπά είπε ότι «ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού από το 2010 προωθούσε το πλαίσιο του Σπιτιού του Παιδιού μέσω των εκθέσεών της, ενώ, παράλληλα, πρωτοστάτησε στον αγώνα ενημέρωσης και εκπαίδευσης στα σχολεία των παιδιών μας, αλλά και της κοινωνίας, γενικότερα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «όλα αυτά έγιναν από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τα χαιρετίζουμε, τα αναγνωρίζουμε και είμαστε εδώ να συνεχίσουμε στην πάρα πολύ σημαντική δουλειά που έγινε».

Καταλήγοντας και ως πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι νιώθει «πολλαπλασιαστικά το χρέος και την ευθύνη για την προστασία όλων των παιδιών» ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία Υπουργών στην εκδήλωση η οποία «είναι ενδεικτική της σημασίας που δίδουμε σε κάθε προσπάθεια οικοδόμησης ενός σταθερού, ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος στο οποίο έχουν δικαίωμα να ζουν τα παιδιά μας».

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου "Φωνή", Αναστασία Παπαδοπούλου σε χαιρετισμό της είπε ότι «το 2022 διερευνήθηκαν περίπου 540 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής κακοποίησης μέσω του διαδικτύου ενώ το 2023 οι αριθμοί κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα».

Σημείωσε ότι «αυτοί οι αριθμοί είναι απόδειξη ότι σε κάποιο βαθμό η σιωπή έχει σπάσει και αυτό διότι η ενημέρωση της κοινωνίας και των παιδιών, η αλλαγή στις επώδυνες διαδικασίες, η παροχή υποδομών έχουν βοηθήσει για να αποκτήσει η κοινωνία και κυρίως τα θύματα, εμπιστοσύνη προς το σύστημα».

Όπως είπε η κ. Παπαδοπούλου η εμπιστοσύνη συνίσταται στο «ότι τα παιδιά θα βοηθηθούν, θα προστατευτούν, θα στηριχθούν και ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Πρόσθεσε ότι «αυτό πέτυχε η εκστρατεία Ένα στα Πέντε στην Κύπρο και η Συντονιστική Επιτροπή, η Εθνική Στρατηγική, το Σπίτι του Παιδιού και το Συμβούλιο ΦΩΝΗ. Αυτά πέτυχαν η συνεργασία, η ομαδικότητα, η πολύ-θεματικότητα, η εμπιστοσύνη στην έρευνα και εμπειρογνωμοσύνη. Αυτά πετύχατε όλοι εσείς που συμμαχήσατε στην προσπάθεια».

Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι «οι αριθμοί δεν μας αφήνουν να εφησυχάσουμε αλλά αντιθέτως μας σπρώχνουν με ακόμη περισσότερο πείσμα να συνεχίσουμε την μάχη για την πρόληψη, την ενημέρωση, την ενδυνάμωση των παιδιών μας».

Για την Λήδα Κουρσουμπά, η Πρόεδρος της "Φωνής" είπε ότι ήταν η πρώτη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό το θέμα και πρώτη στην Κύπρο έδωσε φωνή στα παιδιά μέσω της ομάδας εφήβων.

Για την Στέλλα Κυριακίδου η Πρόεδρος της "Φωνής", ανέφερε, κλείνοντας τον χαιρετισμό της,  ότι «τιμάται για την έμπνευση που είχε και χάριν της οποίας πραγματοποιήθηκε η ιστορικής σημασίας για την Κύπρο, συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ιδρύματος Λεβέντη, μια συμφωνία με την οποία ξεκίνησε μια πορεία η οποία έβαλε την Κύπρο στο χάρτη για αυτό το θέμα και η οποία ένωσε όλους όσους έχουν πάθος για την προστασία των παιδιών μας».