Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε επίπεδο τεχνικών ομάδων Κύπρου-Ισραήλ συνεχίζεται η συζήτηση της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.

Μετά το πράσινο φως άναψε χθες ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χερζόγκ, ο δομημένος διάλογος, που αρχίζει άμεσα, θα επικεντρωθεί στις τεχνικής φύσεως πτυχές της πρότασης της Λευωσίας, με έμφαση στις παραμέτρους για τις οποίες το Ισραήλ εκφράζει ανησυχία κυρίως για λόγους ασφαλείας.

«Η ασφάλεια του φορτίου είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια του Ισραήλ, χωρίς την συγκατάθεση του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάδρομος.  Υπάρχει ακόμη δρόμος και δεδομένη αβεβαιότητα. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ενεργά, μεθοδικά και με εξωστρέφεια.», επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κομπός.

Πηγές με καλή γνώση του θέματος που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισαν ελπιδοφόρο  το γεγονός ότι η πρόταση της Κ.Δ παραμένει στο τραπέζι από πλευράς Ισραήλ μετά από ένα και πλέον μήνα συζητήσεων. Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε εξάλλου σήμερα τα στρατηγικά πλεονεκτήματά της, σε σχέση με τις άλλες επιλογές που βρίσκονται επί τάπητος.

«Γεωγραφική εγγύτητα, υφιστάμενο άρτιο δίκτυο υποδομών, σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής και μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης με το Ισραήλ, που οικοδομείται εδώ και χρόνια και δεν προέκυψε συγκυριακά τις τελευταίες βδομάδες. Η ροή θα ακολουθήσει μια κατεύθυνση, με αφετηρία την Κ.Δ και δεν θα αφορά πρόσωπα αλλά αγαθά.», σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, εδώ και ημέρες πραγματοποιούνται διυπηρεσιακές συσκέψεις στην Κύπρο, ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που αφορά στο σημείο αναχώρησης της βοήθειας προς τη Γάζα, προκειμένου να  είναι όλα έτοιμα και να μην υπάρχει χρονοτριβή εάν και εφόσον η πρωτοβουλία υιοθετηθεί. Ενώ συνεχίζονται και οι επαφές της Κ.Δ με ξένα κράτη που εξεδήλωσαν ήδη ετοιμότητα να συμβάλουν στην υλοποίησή της.

«Η πρωτοβουλία της Κ.Δ που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα άρχισε να συζητείται πολύ συγκεκριμένα στις τεχνικές λεπτομέρειες και θεωρώ ότι αυτό πέραν του ότι δείχνει τον ρόλο μας στην περιοχή, αναβαθμίζει τον ρόλο της Ε.Ε στην περιοχή, και στέλνει ένα μήνυμα για το οποίο επιθυμούμε στην πράξη και όχι στα λόγια να δείξουμε. Ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Την ίδια ώρα η Κύπρος προετοιμάζεται σε συνεργασία με περισσότερα από 30 κράτη και για την πιθανότητα υποβοήθησης για την εκκένωση πολιτών τρίτων κρατών από την περιοχή σε περίπτωση διάχυσης της σύρραξης, μέσω του Σχεδίου Εστία.