Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί σε καταφύγια με ελάχιστες προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού.

«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών όταν φθάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.

«Οι άμαχοι αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λιμού»

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς προειδοποιεί για άμεσο κίνδυνο λιμού. «Δεν έχουμε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε πόσιμο νερό ούτε τροφή. Χιλιάδες γυναίκες, παιδιά, άρρωστοι και τραυματίες κινδυνεύουν να πεθάνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Άσραφ αλ Κίντρεχ.

«Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, τα επισφαλή και υπερπλήρη καταφύγια, όπως και η έλλειψη πόσιμου νερού, οι άμαχοι αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λιμού», ανέφερε χθες το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ.

Εντείνονται οι έρευνες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα


Εδώ και μέρες, το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό στην πόλη της Γάζας και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι τα χρησιμοποιεί ως βάσεις και τους ασθενείς τους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Σήμερα, οι IDF εντείνουν τις έρευνές τους στο Αλ Σίφα για κρησφύγετα της Χαμάς. Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, έχει μείνει πλέον χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και μέσα σε αυτό βρίσκονται ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άμαχοι που κατέφυγαν εκεί για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Μετά την πρωτοφανή εισβολή στο νοσοκομείο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό τους ότι κάτω από αυτό υπάρχει το κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιάσει μία κρύπτη με όπλα και μία είσοδο σε κάτι που μοιάζει με φρεάτιο σήραγγας. Το Ισραήλ που είχε κάνει λόγο για «στοχευμένη και ακριβή επιχείρηση» θα συνεχίσει την επίθεση καθώς όπως αναφέρουν υπάρχουν ακόμα στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ