Τηλεόραση Ραδιόφωνο
a

Στις 29 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία υπεράσπιση και κατηγορούσα Αρχή θα αγορεύσουν επί των νέων προδικαστικών ενστάσεων, που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη, θα συνεχιστεί η διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, για τη γνωστή υπόθεση που αφορά στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera.

Οι νέες προδικαστικές ενστάσεις αφορούν στην ανυπαρξία έγκυρου νόμου, στον οποίο, κατά τον δικηγόρο του Χριστάκη Τζιοβάνη, στηρίζονται οι κατηγορίες που βαραίνουν τους κατηγορούμενους.

Όπως αναφέρθηκε, κάποιες από τις κατηγορίες στερούνται νομικού ερείσματος και δεν αποκαλύπτουν οποιοδήποτε αδίκημα γνωστό στο νόμο.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι, επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, και ο Διευθυντής της εταιρείας του Χριστάκη Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Να πούμε πως το τελευταίο διάστημα αρκετά νέα στοιχεία φαίνεται να έρχονται στο φώς σχετικά με το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera. Και ενώπιον του Δικαστηρίου αποκαλύφθηκε πως τα αμοντάριστα πλάνα που είναι διαθέσιμα και αφορούν στους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, είναι διάρκειας πέραν των 13 ωρών.

Μάλιστα πρόσωπο το οποίο είναι σε θέση να γνωρίζει έλεγε στον ΑΝΤ1 ότι το περιεχόμενο αυτών των 13 ωρών έχει πολλές διαφορές από την εικόνα που παρουσιάστηκε στο ντοκιμαντέρ και από το ρεπορτάζ που έκανε το συγκεκριμένο κανάλι το 2020.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα όσα διέρρευσαν και αφορούν στον δικηγόρο Ανδρέα Πιτάτζιη, ο οποίος, ως γνωστό, προ ημερών είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε στη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση.

Το ίδιο το δίκτυο ή οι δημιουργοί και κάτοχοι του αμοντάριστου υλικού φαίνεται να αρνούνται να το παραδώσουν επισήμως, ωστόσο οι Κυπριακές αρχές το εξασφάλισαν με διάταγμα δικαστικής συνδρομής τον Ιανουάριο του 2022 από τις Αγγλικές αρχές, καθώς το κανάλι διαθέτει γραφεία και σε περιοχή του ανατολικού Λονδίνου, και δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον βρετανικό νόμο.

Να υπενθυμίσουμε ότι εναντίον των δημοσιογράφων και του καναλιού εκκρεμούν αγωγές εκατομμυρίων όμως οι αρχές δεν μπορούν να τους εντοπίσουν για να τους επιδοθούν οι δικαστικές κλήσεις.

Ενώ επιμένουν να αρνούνται να έρθουν στην Κύπρο να καταθέσουν για όσα προέβαλαν.

Πάντως εάν οι πληροφορίες ισχύουν γύρω από το αμοντάριστο υλικό, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς το υλικό αυτό θα επηρεάσει τη δίκη, όταν πλέον θα έχει αρχίσει η ακροαματική διαδικασία και για τους τρείς εναπομείναντες κατηγορούμενους, αφού όπως αναφέραμε ο ένας εκ των τεσσάρων απαλλάχθηκε των κατηγοριών πριν από ένα μήνα.