Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι στην Κύπρο είναι διαβητικοί και δεν το γνωρίζουν. Ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος καλεί τους ανθρώπους που παρατηρούν συμπτώματα διαβήτη στον οργανισμό τους να προχωρήσουν σε εξετάσεις. Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 η συντονίστρια Διαφώτισης και Πρόληψης του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου, Γιούλα Δημητρίου, κάποιοι διαβητικοί είναι ασυμπτωματικοί, όμως τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη είναι η πολυουρία, η πολυδιψία, η ξηροστομία, η πολυφαγία, η απώλεια βάρους, το θάμβος της όρασης και η συχνή κόπωση. Σήμερα 14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η ιδανική ευκαιρία να στοχαστούμε για την υγεία μας και να αναλάβουμε προληπτική δράση.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, ο διαβήτης αποτελεί την πέμπτη αιτία θανάτου ενώ το ποσοστό διαβήτη στον πληθυσμό φτάνει μέχρι και το 12,7%. Η ανοδική τάση που δείχνει να έχουν οι θάνατοι λόγω της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη φαίνεται από την τελευταία καταγραφή του 2021 και φτάνουν τους 493 σε σύγκριση με το 2020 που είχαμε 401, σύμφωνα με την μονάδα παρακολούθησης υγείας. Ακόμα, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Υγείας η Κύπρος έρχεται δεύτερη στη συχνότητα διαβήτη

Πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, το δικαίωμα που θα έχουν πλέον οι ινσουλινοεξαρτώμενοι, ανεξαρτήτου ηλικίας στην απόκτηση σύγχρονης συσκευής χορήγησης ινσουλίνης χωρίς τρύπημα και αυτόματο μετρητή σακχάρου. Η συσκευή θα αρχίσει να παρέχεται στους δικαιούχους από τον Ιανουάριο του 2024.

Τόσο ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος όσο και η Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου καλούν την κυβέρνηση όπως επικαιροποιήσουν την Εθνική Στρατηγική για τον σακχαρώδη διαβήτη η οποία είχε καταρτιστεί το 2016. Προφανώς, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αυτό που χρειάζεται είναι η ενημέρωση με βάση τα σημερινά στοιχεία.

Δείτε τις δηλώσεις της Γιούλας Δημητρίου στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου:

Εκπαίδευση η καλήτερη πρόληψη

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει ως θέμα «Ενδυναμώνω τη παγκόσμια υγεία – πρόσβαση και εκπαίδευση στη φροντίδα του διαβήτη».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει κάποιους στόχους οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2030 όσον αφορά τον διαβήτη. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από τη σωστή ενημέρωση και τη σωστή συνεργασία κυβέρνησης και πολιτών έτσι ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση τόσο για την πρόληψη όσο και για την περίοδο μετά την διάγνωση.

Σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνή Διαβητικού Οργανισμού, ένας στους δύο ανθρώπους με διαβήτη δεν γνωρίζουν πως πάσχουν από διαβήτη. Ωστόσο, πρώτιστος στόχος του ΠΟΥ μέχρι το 2030 είναι το 80% των ανθρώπων με διαβήτη είναι να έχουν διαγνωσθεί και να το γνωρίζουν έτσι ώστε να μπορούν το καταπολεμήσουν. Μόνο με τη σωστή ενημέρωση μπορούμε να προλάβουμε τον διαβήτη και να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το αρνητικό μελλοντικό στατιστικό που προμηνύει ότι μέχρι το 2030, 1 στους 9 θα ζει με τον διαβήτη

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη επισημαίνει τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης και υποστήριξης του ασθενή και συμβουλεύει για: υιοθέτηση της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, διακοπή του καπνίσματος, καθώς και τη ψυχολογική και διατροφική υποστήριξη που βελτιώνουν τις προοπτικές των ατόμων με διαβήτη. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ασθενής πρέπει, με τη βοήθεια του διαιτολόγου του, να εκπαιδευτεί σε έναν συγκεκριμένο τρόπο διατροφής για να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα του.

Ιστορική Αναδρομή

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day) δημιουργήθηκε το 1991 από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη απειλή για την υγεία που προκαλεί ο Διαβήτης. Το 2006, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει οριστεί ως μία από τις επίσημες μέρες των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 61/225. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, η οποία είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Sir Frederick Banting, (1891-1941) ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1922.