Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ινδια

Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα ότι ελπίζουν να απεγκλωβίσουν και τους 40 εργάτες που έχουν εγκλωβιστεί για περίπου 35 ώρες σε μια σήραγγα που κατέρρευσε στην πολιτεία Ουταραχάντ των Ιμαλαΐων, αφού οι διασώστες κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με όσους βρίσκονταν μέσα.

Εκσκαφείς και άλλα βαριά μηχανήματα χάραξαν μέσα από τα συντρίμμια ένα μονοπάτι για να φτάσουν στους εργάτες και να προετοιμάσουν μια δίοδο διαφυγής, έδειξαν τοπικά κανάλια μέσων ενημέρωσης.

Η σήραγγα, η οποία κατασκευαζόταν σε μια εθνική οδό που αποτελεί μέρος μιας ινδουιστικής διαδρομής προσκυνήματος, υποχώρησε περίπου στις 5:30 το πρωί της Κυριακής, τοπική ώρα, ανέφερε η τοπική διοίκηση σε δήλωση.

«Οι δυνάμεις ανακούφισης απομακρύνουν τα συντρίμμια και σύντομα θα έχουμε όλους τους εργάτες έξω», δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός της αστυνομίας της πολιτείας. Είπε ότι υπήρχε αρκετός χώρος για τους εγκλωβισμένους εργάτες να μετακινηθούν μέσα στη σήραγγα.

Οι διασώστες κατάφεραν να έρθουν σε επαφή μαζί τους και επικοινωνούσαν μέσω ενός ασύρματου.  Παρέδωσαν επίσης οξυγόνο μέσω ενός σωλήνα συμπίεσης και παρείχαν τρόφιμα, πρόσθεσε.

Ένας χαλύβδινος σωλήνας διαμέτρου 900 mm και μήκους περίπου 60-70 μέτρων θα παραδοθεί από την πρωτεύουσα του κράτους για να φέρει τους εργάτες έξω από τη σήραγγα, δήλωσε ένας αξιωματούχος διαχείρισης καταστροφών.

Οι εργαζόμενοι ολοκλήρωναν το τελευταίο τμήμα των 400 μέτρων της σήραγγας μήκους 4 χιλιομέτρων όταν έπεσαν συντρίμμια στην τοποθεσία, είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής υπουργός της πολιτείας Πουσκάρ, Σινγκ Ντάμι.

Το Ουταραχάντ στη βόρεια Ινδία είναι επιρρεπές σε κατολισθήσεις, σεισμούς και πλημμύρες.

Η διαδρομή προσκυνήματος Char Dham είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Narendra Modi. Στόχος του είναι να συνδέσει τέσσερις σημαντικούς ινδουιστικούς τόπους προσκυνήματος της Βόρειας Ινδίας μέσω ενός δρόμου δύο λωρίδων 889 χιλιομέτρων με κόστος 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ορισμένες εργασίες σταμάτησαν από τις τοπικές αρχές αφού εκατοντάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές από καθίζηση κατά μήκος των διαδρομών, συμπεριλαμβανομένου του Ουταραχάντ, με γεωλόγους, κατοίκους και αξιωματούχους να κατηγορούν ως αίτιο, την ταχεία κατασκευή στα γεωλογικά ασταθή βουνά.

Πηγή: ΚΥΠΕ