Τέσσερα συνολικά δείπνα, υπό μορφή μίνι συνόδων, έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσβλέποντας να πειθαναγκάσει κυρίως τα μικρά και τα μεσαία κράτη-μέλη να αποδεχθούν την κατάργηση του δικαιώματος βέτο, ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας νέας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2030. Δηλαδή, ένας από τους βασικούς στόχους των μίνι συνόδων, είναι να πεισθούν όλα τα κράτη-μέλη να διαφοροποιήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και από ομοφωνία, οι ευρωπαϊκές αποφάσεις να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τα μικρά κράτη να στερηθούν το δικαίωμα άσκησης βέτο και θα καταστούν και τυπικά έρμαιο της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες θα αποφασίζουν για όλους τους υπόλοιπους.
Στην επιστολή του Σαρλ Μισέλ, την οποία έχουμε μπροστά μας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αφήνει αμφιβολία για τις προθέσεις του. Διερωτάται πως μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει τον τρόπο λήψης αποφάσεων και να παραμείνει ευέλικτη, ενώ διερωτάται χαρακτηριστικά «κατά πόσον πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο λήψης αποφάσεων και πως».
Τα τέσσερα δείπνα του Σαρλ Μισέλ θα γίνουν σε Παρίσι, Βερολίνο, Κοπεγχάγη και Ζάγκρεμπ και σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε στους 27 ηγέτες ο Σαρλ Μισέλ, στο τραπέζι θα βρίσκεται η στρατηγική για τα έτη 2024-2029.
Το παιγνίδι πάντως που στήνεται εις βάρος των μικρών και μεσαίων κρατών, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις. Όπως έχει αποκαλύψει ο ΑΝΤΕΝΝΑ, μια αρκετά μεγάλη ομάδα χωρών, τάσσεται εναντίον της προσπάθειας Γερμανίας και Γαλλίας, καθώς και της διατεταγμένης αποστολής του Σαρλ Μισέλ για κατάργηση του δικαιώματος βέτο. Οι χώρες που αντιδρούν είναι η Αυστρία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Κροατία και η Ουγγαρία, ενώ στην ίδια ομάδα φαίνεται να προσχωρεί και η Πολωνία. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αναμένεται ότι και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα υπεραμυνθεί του δικαιώματος αρνησικυρίας των κρατών-μελών και θα ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ομοφωνίας, ως της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.