Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιοηο

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν το απόγευμα του Σαββάτου στη διαδήλωση στο Λονδίνο υπέρ της Παλαιστίνης, με αίτημα την επιβολή εκεχειρίας.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναμένονταν στη διαδήλωση, που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων εβδομάδων στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η πορεία από το Hyde Park έως την αμερικανική πρεσβεία στη νότια όχθη του Τάμεση κυλά ειρηνικά, ωστόσο επεισόδια σημειώνονται ανά διαστήματα στο Γουέστμινστερ μεταξύ της αστυνομίας και ακροδεξιών.

Μέλη ακροδεξιών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό Λονδίνο για να «προστατεύσουν» από τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, όπως είπαν, το Κενοτάφιο, δηλαδή το επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης για τη σημερινή Ημέρα Ανακωχής, την επέτειο λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η κινητοποίηση έγινε παρά το γεγονός ότι η διαδήλωση δε θα περνούσε από το σημείο, μετά από συμφωνία των διοργανωτών με την αστυνομία.

Τα μέλη των ακροδεξιών ομάδων συνεπλάκησαν με την αστυνομία κοντά στο Κενοτάφιο, όπου έχει επιβληθεί ζώνη αποκλεισμού, στην Chinatown στο Σόχο και κυρίως έξω από το κοινοβούλιο.

Συνολικά έχουν γίνει τουλάχιστον 84 συλλήψεις, με τις 82 να έχουν σημειωθεί σε μία παμπ κοντά στη διαδρομή της διαδήλωσης, όπου συνέρρευσαν ακροδεξιοί αντί-διαδηλωτές. Κύριο μέλημα της αστυνομίας είναι να μην επιτραπεί στους ακροδεξιούς αντι-διαδηλωτές να προσεγγίσουν την ειρηνική πορεία.

Η διαδήλωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 17:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Κύπρου), όταν και τίθενται σε ισχύ διαταγές διάλυσης του πλήθους.

Ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, και ο Πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χάμζα Γιούσαφ, επέρριψαν την ευθύνη για τα επεισόδια στην Υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, στην οποία υπάγεται το χαρτοφυλάκιο της αστυνόμευσης.

Με δηλώσεις και άρθρο της που επικρίθηκαν ευρέως ως «εμπρηστικά» η κ. Μπράβερμαν είχε κάνει λόγο για «όχλο» που διαδηλώνει και είχε υποστηρίξει πως η αστυνομία μεροληπτεί υπέρ ομάδων διαδηλωτών.

Ο κ. Γιούσαφ είπε πως η Υπουργός οφείλει να παραιτηθεί καθώς στην ουσία υποκίνησε τους ακροδεξιούς να κατέβουν στο κέντρο του Λονδίνου.