Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σημαντικά βήματα για την υλοποίηση την Κυπριακής πρότασης  για την δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την Γάζα υπό την κωδική ονομασία «Αμάλθεια»,  εξελίσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα .

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τις επόμενες μέρες μεταβαίνει στο Ισραήλ και συγκεκριμένη ομάδα,  για τη συζήτηση των λεπτομερειών της πρότασης της Λευκωσίας.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν πως στην ομάδα θα συμμετέχουν και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου εξωτερικών. 

«Μπήκαμε σε λεπτομέριες έχουμε ένα να έγγραφο 25 σελίδων που ακολουθεί βήμα με βήμα πώς θα εφαρμοστεί το θέμα αυτό», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την  πρόταση για  απρόσκοπτη, διαρκή και ασφαλή μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, θα συζητήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφωνικώς την Δευτέρα και με τον  ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αντάλλαξα απόψεις και με τον κύριο Λακρουά όταν ήταν στην Κύπρο, θέλω να μιλήσω πιο συγκεκριμένα με τον ΓΓ τα ΗΕ έχουν ρόλο να διαδραματίσουν γενικότερα στο θέμα της παραλαβής   της ανθρωπιστικής βοήθειας», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποκάλυψε μάλιστα πως  ο Ισραηλινός  πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη συνάντησή που είχαν μαζί στο Ισραήλ,  του υπέδειξε και το καλύτερο σημείο εισόδου στην Γαζα όπου βρίσκεται νοτιοδυτικά.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια που θα παραδίδεται θα είναι πράγματι ανθρωπιστικής φύσης, με ρώτησε εάν ήταν δυνατόν να σταλεί μια ομάδα Ισραηλινών εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο. Το Ισραήλ φοβάται ότι θα μπορούσαν να φτάσουν όπλα στη Χαμάς. Αυτό είναι μια μεγάλη πηγή ανησυχίας για τους Ισραηλινούς, το κατανοούμε απόλυτα. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να συνεργαστεί η ομάδα των ειδικών σε θέματα ασφάλειας με τη δική μας.», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απάντησε και στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής,  της κυπριακής πρωτοβουλίας.

«Η δική μας πρόταση έχει τρία στάδια άμεσα,  που μπορεί να εφαρμοστεί  το μεσοπρόθεσμο  και είναι και το μακροπρόθεσμο κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος και αυτή η κρίση. Εμείς από την πρόταση μας αγγίζουμε και τα τρία στάδια», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Οι τεχνοκρατικές  διαβουλεύσεις επί της πρότασης ανέφερε ο πρόεδρος την δημοκρατίας συνεχίζονται και με άλλες χώρες πέραν του  Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως η βοήθεια θα σταλεί στη Γάζα από το λιμάνι της Λάρνακας, ενώ το γεγονός πως σε  κοντινή απόσταση βρίσκεται και το αεροδρόμιο θα διευκολύνει  σημαντικά την παράδοση ανθρωπιστικού φορτίου.