Τηλεόραση Ραδιόφωνο
iceland

Η Ισλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια σειρά σεισμών, που προκάλεσαν φόβους για έκρηξη ηφαιστείου, ενώ χιλιάδες κάτοικοι της νοτιοδυτικής πόλης Γκρίνταβικ κλήθηκαν να την εκκενώσουν προληπτικά και να «παραμείνουν ήρεμοι, διότι έχουμε αρκετό χρόνο για να αντιδράσουμε».

Ο Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη, αφού το Μετεωρολογικό Γραφείο της χώρας (ΙΜΟ) δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μεγάλες ποσότητες μάγματος, που εξαπλώνονται υπόγεια, θα μπορούσαν να φτάσουν στην Γκρίνταβικ, καθώς δεν είναι «δυνατόν να προσδιοριστεί» η πορεία τους.

«Δεν επίκειται άμεσος κίνδυνος, η εκκένωση είναι πρωτίστως προληπτική με κύριο στόχο την ασφάλεια όλων» σημειώνεται στην εντολή εκκένωσης. Όλοι οι δρόμοι προς την πόλη των περίπου 4.000 κατοίκων είναι κλειστοί.

Σημειώνεται ότι από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 20.000 δονήσεις στα νοτιοδυτικά της χώρας. Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας έκλεισε το αξιοθέατο Blue Lagoon.

Η Ισλανδία έχει περίπου 30 ενεργές ηφαιστειακές περιοχές. Οι εκρήξεις συμβαίνουν όταν το μάγμα, το οποίο είναι ελαφρύτερο από τα στερεά πετρώματα γύρω του, ανεβαίνει στην επιφάνεια της γης.

Η χερσόνησος Reykjanes είχε παραμείνει αδρανής σε ό,τι αφορά την ηφαιστειακή δραστηριότητα για 800 χρόνια πριν από τις εκρήξεις το 2021, το 2022 και το 2023.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών