Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αλατονερο

Με χαμηλά ποσοστά νοσηλείας φαίνεται να σχετίζονται οι γαργάρες με αλατόνερο από όσους και όσες έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη.

Ειδικότερα, σε έρευνα που διεξήχθη στην κορύφωση της πανδημίας, δηλαδή από το 2020 μέχρι το 2022, τα ποσοστά νοσηλείας όσων λάμβαναν χαμηλή και υψηλή δοσολογία αλατούχου διαλύματος ήταν σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι στον πληθυσμό αναφοράς, δηλαδή όσα άτομα είχαν λοίμωξη. Τα νούμερα «μιλάνε» από μόνα τους: 18,5% για τη χαμηλή δοσολογία, 21,4% για την υψηλή και 58,8% για τον πληθυσμό αναφοράς.

«Στόχος μας ήταν να εξετάσουμε τις ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό και τις γαργάρες για πιθανή συσχέτιση με τη βελτίωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη λοίμωξη από κορωνοϊό», επισημαίνει ο Τζίμι Εσπινόζα, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Διαπιστώσαμε ότι και τα δύο σχήματα φυσιολογικού ορού φαίνεται να σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας στις λοιμώξεις SARS-CoV-2. Ελπίζουμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερες μελέτες για την περαιτέρω διερεύνηση της συσχέτισης», προσθέτει.

Η έρευνα που διενεργήθηκε την περίοδο 2020-2022, περιλάμβανε 55 άτομα ηλικίας 18-65 ετών με θετικό PCR τεστ για λοίμωξη SARS-CoV-2 και επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν χαμηλή ή υψηλή δόση αλατούχου διαλύματος για 14 ημέρες.

Το διάλυμα χαμηλής δοσολογίας αποτελείται από 2,13 γραμμάρια αλατιού διαλυμένα σε περίπου 227 ml ζεστού νερού και το διάλυμα υψηλής δοσολογίας από έξι γραμμάρια αλατιού διαλυμένα σε περίπου 117 ml ζεστού νερού. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες έκαναν γαργάρες και ρινική πλύση τέσσερις φορές την ημέρα για 14 ημέρες. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν 9.398 άτομα με λοίμωξη SARS-CoV-2, οι οποίοι αποτέλεσαν τον πληθυσμό αναφοράς.