Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νέο νησί Ιαπωνία

Το νεότερο νησί του κόσμου αναδύθηκε από τη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του ιαπωνικού νησιού Ίβο Τζίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JMA) δήλωσε στο CNNi ότι το ανώνυμο νησί σχηματίστηκε από υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη.

Η ανάδυση του από τον ωκεανό καταγράφηκε σε φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξε το Πολεμικό Ναυτικό της Ιαπωνίας την 1η Νοεμβρίου και δείχνουν μια μικρή έκρηξη να στέλνει ένα σκούρο σύννεφο στάχτης πάνω από το μικροσκοπικό νησί, το οποίο αποτελεί πλέον μέρος του συμπλέγματος νησιών Ogasawara.

Η JMA καταγράφει ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή από πέρυσι, αλλά το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Τόκιο επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη που σχημάτισε το νησί έλαβε χώρα στις 30 Οκτωβρίου.

Όπως γράφει η Το νησάκι ενδέχεται να μεγαλώσει σε έκταση και να αλλάξει σχήμα, αν συνεχιστούν οι εκρήξεις, όπως επίσης μπορεί εξίσου εύκολα όπως γεννήθηκε, να εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα του Ειρηνικού ωκεανού. 

Ανάλογοι σχηματισμοί νησίδων με τον ίδιο τρόπο καταγράφηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή το 1904, το 1914 και το 1986. Όλα εκείνα τα νησάκια, ωστόσο, εξαφανίστηκαν λόγω διάβρωσης καθώς, λόγω της σύστασής τους από τέφρα και θραύσματα βράχων, δεν αντέχουν για πολύ στο ασταμάτητο σφυροκόπημα των άγριων κυμάτων.