Τηλεόραση Ραδιόφωνο
όκ

Παραμένει ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, χωρίς επίσημη επιβεβαίωση από πλευράς του Ισραήλ, ότι έχει συμφωνήσει να αρχίσει, και μάλιστα από σήμερα, καθημερινές παύσεις πυρός διάρκειας τεσσάρων ωρών, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Στόχος, σύμφωνα πάντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να διευκολυνθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι να διαφύγουν από τις περιοχές των μαχών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby ανακοίνωσε και το άνοιγμα δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων στη βόρεια Γάζα, προκειμένου οι άμαχοι Παλαιστίνιοι να αναζητήσουν ασφαλή διαφυγή από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Απόψε ο ΑΝΤ1 συμμετείχε σε διαδικτυακή ενημέρωση από τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για Ανθρωπιστικά Θέματα στη Μέση Ανατολή, David Satterfield.

Επανέλαβε την ανακοίνωση για τη συμφωνία, εξηγώντας πως παραμένει άγνωστο, πώς θα διευκολυνθεί η μετακίνηση των αμάχων από τη βόρεια Γάζα προς το νότο, αλλά και πόσοι άμαχοι θα μπορούν να μετακινούνται στον χρόνο που έχει συμφωνηθεί ως παύση.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ενημερώνοντας δημοσιογράφους από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι στόχος είναι η παροχή βοήθειας στους άμαχους Παλαιστίνιους στη νότια και την κεντρική Λωρίδα της Γάζας να αρχίσει και να γίνεται σε μια συστηματική και ασφαλή βάση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη πετύχει να αποκαταστήσουν την παροχή καυσίμων.

Αυτό σημαίνει ότι καύσιμα μεταφέρονται πλέον καθημερινά, για τη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και για σκοπούς αφαλάτωσης.

Το καθαρό νερό ήταν το πρώτο ζητούμενο.

Επιπλέον, 150 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια περνούν καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας, όμως η συγκεκριμένη βοήθεια είναι, όπως εξήγησε, μηδαμινή.

Ο David Satterfield εξήγησε πως ό,τι γίνεται σήμερα στο έδαφος είναι απλώς η αρχή.

Χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα και σε συστηματική βάση. Αυτή ήταν η αναφορά του.Και εξήγησε πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να στηθούν οι μηχανισμοί για τη μεταφορά καυσίμων και την αποκατάσταση της τροφοδοσίας του θύλακα με νερό, όχι λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά λόγω όσων οικοδόμησε η τρομοκρατική Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Είναι σεβαστή, είπε, η ανάγκη να εξολοθρευτεί η τρομοκρατική Χαμάς, η οποία ευθύνεται για μια άνευ προηγουμένου σφαγή και η οποία συνεχίζει να απειλεί το Ισραήλ.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ σε αυτό, ήταν τα λόγια του.

Ασχέτως τούτου, όμως, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες αμάχων, όπως και θα ικανοποιηθεί η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

«Το μέλλον των πολιτών της Γάζας είναι στη Γάζα και όχι οπουδήποτε αλλού», αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ερωτηθείς για την επόμενη μέρα.

Όσοι βρίσκονται στο νότο πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο βορρά, όταν αυτό θα καταστεί απόλυτα ασφαλές.

Και στο μεταξύ επείγει να αρχίσει άμεσα η διανομή στον άμαχο πληθυσμό τροφίμων, φαρμάκων και νερού.