Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Για πλήρη αναδόμηση του Αστυνομικού Σώματος και αναδιοργάνωση εκ βάθρων, ώστε να προσαρμοστεί ο τρόπος λειτουργίας του στις νέες σύγχρονες πραγματικότητες και ανάγκες, έκανε λόγο στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.

Στον απόηχο της συζήτησης για τις συστάσεις της GRECO για την αστυνομία που αφορά στα θέματα διαφθοράς, η υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια η αστυνομία ανέλαβε πολλά νέα  ειδικά καθήκοντα, όπως η καταπολέμηση της  τρομοκρατίας, του μεταναστευτικού, του οικονομικού εγκλήματος,   του κυβερνοεγκλήματος, του τράφικινγ και άλλα πολλά, που επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό της δομής λειτουργίας, με επίκεντρο όπως τόνισε, τα θέματα ασφάλειας.

Άννα Κουκκίδη Προκοπίου – Υπουργός Δικαιοσύνης

«Κάποια πράγματα έχουν ήδη υλοποιηθεί από το συγκεκριμένο πακέτο, χωρίς να χρειάζεται νομοθέτηση. Όπως η δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων, έγινε η πρώτη τώρα έχουν γίνει ακόμη δύο. Είναι η ενίσχυση της ΥΑΜ, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης».

Υπέρ της ολιστικής αναδιοργάνωσης της αστυνομίας τάχθηκαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας. Καλώντας υπουργείο και Αστυνομία να ζητήσουν από την Βουλή, ότι χρειάζεται για αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα.

Δημήτρης Δημητρίου – Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών

«Οι προκλήσεις, τα δεδομένα της Αστυνομίας σήμερα, είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ήταν πριν μερικά χρόνια. και είναι γεγονός. Κανείς δεν διαφωνεί με αυτό, δεν μπορούμε όμως, να αντιμετωπίζουμε αυτές τις νέες προκλήσεις, τα νέα δεδομένα, χωρίς να αλλάξει και το οργανόγραμμα».

Από πλευράς του, ο Αρχηγός αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, είπε ότι είναι λανθασμένα τα στοιχεία που φέρουν την αστυνομία υπεράριθμη, ενώ χαρακτήρισε την Κύπρο, ως ένα από τους ασφαλέστερους προορισμούς όπως φαίνεται από διεθνείς στατιστικές έρευνες.

Σιωπή…για βιασμό αστυνομικού

Αίσθηση στην συνεδρία προκάλεσε η αναφορά της βουλευτού του ΔΗΣΥ, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, σε υπόθεση βιασμού γυναίκας αστυνομικού από δύο αστυνομικούς συναδέλφους της, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς, να νοηθεί ότι υπήρξε κουκούλωμα.

Ρίτα Σούπερμαν – Βουλευτής ΔΗΣΥ

«Θα ήταν καλά να ξέρουμε, ποιο το αποτέλεσμα της έρευνας. Θα μου πείτε ότι την υπόθεση την έκλεισε η νομική υπηρεσία. Θέλω όμως να μου πείτε, τι εισηγήθηκε ο ανακριτής της έρευνας».

Απάντηση δεν πήρε ποτέ, με την Υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώνει άγνοια για το θέμα.

Άννα Κουκκίδη Προκοπίου – Υπουργός Δικαιοσύνης

«Αν όντως ευσταθεί, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Αλλά πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία».

Κυριάκος Χαραλάμπους – Πρόεδρος Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου

«Δεν έχει περιέλθει στην αντίληψη μου τέτοιο θέμα, άκουσα το σήμερα για πρώτη φορά στην επιτροπή Θεσμών».

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι τόσο άγνωστο περιστατικό στο σώμα της Αστυνομίας.

Νίκος Λοϊζίδης – Πρόεδρος «Ισότητας»

«Επιβεβαιώνω ότι είχε γίνει μια έρευνα. Από κει και πέρα, το τι έδειξε αυτή η έρευνα, πότε έγινε και τι έγινε, είναι θέματα που πρέπει να σας ενημερώσει το Αρχηγείο Αστυνομίας.