Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Εφιαλτικές διαστάσεις μάστιγας, έχει προσλάβει το φαινόμενο του εκφοβισμού στην Κύπρο, το οποίο μάλιστα, φαίνεται να κυριαρχεί όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και σε κάθε εργασιακό χώρο, την εκπαίδευση, καθώς και στο στράτευμα και στον αθλητισμό.

Αυτό επισήμαναν οι δύο εισηγητές κοινής πρότασης Νόμου, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, με την οποία καθίσταται ιδιώνυμο αδίκημα, ο εκφοβισμός, με τις ποινές να προβλέπουν φυλάκιση και πρόστιμο. Στο σχολικό εκφοβισμό θα ισχύει το ποινικό δίκαιο όπως και σήμερα, με την φυλάκιση να προβλέπεται για μαθητές άνω των 14 ετών

Αννίτα Δημητρίου – Πρόεδρος Βουλής/ΔΗΣΥ

«Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι το bullying δεν είναι πλέον ανεκτό. Μέσα από κατασταλτικά μέτρα, ισχυροποιούμε το θεσμικό πλαίσιο, με στόχο τον περιορισμό αυτού του νοσηρού φαινομένου. Τα τελευταία άλλωστε περιστατικά εκφοβισμού, καταδεικνύουν την ανησυχητική αύξηση, τάση του φαινομένου αυτού».

Ο Αντρέας Πασιουρτίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη νομοθετικής κάλυψης και στα θέματα τεχνητής νοημοσύνης, κάνοντας λόγο για τρομακτικές προβλέψεις στο ενδεχόμενο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, στο bullying. Φέροντας παράδειγμα, τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου πρόσφατα, νεαροί με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσίαζαν  νεαρή να συμμετέχει τάχα σε σεξουαλικά όργια, διαπομπεύοντας την  έτσι στο διαδίκτυο.

Ανδρέας Πασιουρτίδης- Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Είναι βέβαιο ότι θα έρθουν στην Κύπρο. Αντιλαμβάνεστε ότι η τεχνολογία βρίσκεται σε τέτοιο σημείο, που κάθε μέρα μας προσπερνά και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, που μέχρι χθες μπορεί να φάνταζαν, αποκυήματα της φαντασίας. Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί να καταστρέψει υπολήψεις».

Η πρόταση νόμου προβλέπει για τον σχολικό εκφοβισμό:

-Φυλάκιση μέχρι 12 μήνες ή €2 χιλ. ευρώ πρόστιμο ή και τις δύο ποινές μαζί.

-Για την ψυχολογική χειραγώγηση και η σωματική βία, στους χώρους εργασίας, το στράτευμα και τον αθλητισμό, οι ποινές αυξάνονται στα 5 χρόνια φυλάκιση ή 5 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο ή και τις δύο ποινές μαζί.

Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Ηλίας Στεφάνου υπέδειξε ότι θα πρέπει να καταστούν πιο συγκεκριμένα τα αδικήματα για τις μορφές εκφοβισμού και ηθικής παρενόχλησης. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η θέση των εκπαιδευτικών οργανώσεων, που ζήτησαν να τεθούν εκτός συζήτησης και αναφοράς στην πρόταση νόμου, με το αιτιολογικό ότι αλλοιώνεται η εκπαιδευτική τους αποστολή.