Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με τον στρατό να υποστηρίζει ότι προχωράει από τα περίχωρα της περικυκλωμένης πόλης προς το κέντρο της, ενώ την έχει αποκόψει από τη νότια πλευρά.

Χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη της Γάζας, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με τα χτυπήματα να στοχεύουν κοντά σε τρία νοσοκομεία. Την ίδια ώρα μαίνονται οι επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη με νεκρούς, συλλήψεις και την οργή των Παλαιστινίων να μεγαλώνει.

Νέα επεισόδια καταγράφονται στον ανηλεή πόλεμο στη Μέση Ανατολή, καθώς λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, όπου μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να εμπλακεί γενικευμένα με νέα χτυπήματα κατά των ΗΠΑ, οι Ισραηλινοί χτύπησαν σε νοσοκομείο στη Γάζα και η Χαμάς απάνησε με ρουκέτες στην πόλη Σντερότ.

Συγκεκριμένα, επίθεση με ρουκέτες πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής η Χαμάς στην πόλη Σντερότ κοντά στο Τελ Αβιβ. Μια από τις ρουκέτες χτύπησε πριν από λίγα λεπτά δίπλα από τα τηλεοπτικά συνεργεία, ανάμεσά του και ελληνικά τηλεοπτικά συνεργεία. Μάλιστα, η ρουκέτα διέλυσε τα δημοσιογραφικά αυτοκίνητα.

Αυτό το χτύπημα θεωρήθηκε από πολλούς ως «απάντηση» στο Ισραηλινό drone, που έπληξε την είσοδο του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας άγνωστο ακόμα αριθμό ατόμων, σύμφωνα με το aljazeera.com.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.000 ασθενείς και έχουν βρει καταφύγιο 14.000 άμαχοι.

Επιβεβαιώνει το Ισραήλ το χτύπημα σε ασθενοφόρο – «Ήταν της Χαμάς»


Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι «αεροσκάφος του έπληξε ασθενοφόρο» έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Ο στρατός ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χαμάς. «Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν αρκετοί πράκτορες της Χαμάς.Έχουμε πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η μέθοδος λειτουργίας της Χαμάς είναι να μεταφέρει τρομοκράτες και όπλα σε ασθενοφόρα», ανέφερε η ανακοίνωση τη στιγμή που ο ΠΟΥ δηλώνει σοκαρισμένος από την επίθεση σε ασθενοφόρα και νοσοκομεία.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι τα ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματισμένους ασθενείς στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε επίσης νωρίτερα ότι ο Ερυθρός Σταυρός είχε ενημερωθεί ότι η αυτοκινητοπομπή των ασθενοφόρων έφευγε από το νοσοκομείο πριν σημειωθεί η επίθεση.

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: Εξανέμισε κάθε ελπίδα για τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ισραηλινός στρατός: Ανατινάξαμε υπόγειες σήραγγες της Χαμάς

Χαμάς: Οι τελευταίες επιθέσεις αντικατοπτρίζουν τη «δύσκολη θέση του Ισραήλ στο έδαφος»


Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, εξέδωσε δήλωση με την οποία καταδικάζει τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ασθενοφόρων και ιατρικών εγκαταστάσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτές οι σφαγές αντικατοπτρίζουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κατοχή και οι χερσαίες δυνάμεις της, καθώς αντιμετωπίζονται από τους μαχητές της αντίστασής, οι οποίοι υπερασπίζονται τη γη μας και εκδικούνται για τους χιλιάδες μάρτυρες (σ.σ. αυτούς που έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις του Ισραήλ)», δήλωσε ο Χανίγια.

Είπε ότι «η αντίσταση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το λαό μας με όλη της τη δύναμη».

Ο Χανίγια κάλεσε επίσης τη γειτονική Αίγυπτο να ανοίξει πλήρως το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και κάλεσε τους ανθρώπους στην περιοχή και τον κόσμο να «συνεχίσουν να εκφράζουν την οργή τους» ως απάντηση στο Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Απηύθυνε επίσης κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις «ανθρωπιστικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες» της και να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητούν να τερματιστεί η «γενοκτονία που διαπράττεται εναντίον του λαού μας στη Γάζα».

Το σημείο που βομβάρδισε το Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ήταν γεμάτο κόσμο


Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου Mohamed Abu Musbah αναφέρει ότι η είσοδος του νοσοκομείου Αλ Σίφα, όπου χτυπήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από ισραηλινούς βομβαρδισμούς ήταν γεμάτη κόσμο.

Η μπροστινή αυλή κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου είναι «γεμάτη με αμάχους» και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τον αριθμό των πιθανών θυμάτων, δήλωσε ο Abu Musbah στο Al Jazeera.

Ο οδηγός του ασθενοφόρου και ένα μέλος του προσωπικού της PRCS που συνόδευε τους τραυματίες «επέζησαν», αλλά ο ένας από αυτούς υπέστη τραύματα από θραύσματα στο πόδι, δήλωσε ο Abu Musbah.

Μαζί τους μέσα στο όχημα ήταν και μια γυναίκα ασθενής, η οποία βρίσκεται πλέον σε «σοβαρή κατάσταση και έχει μεταφερθεί πίσω στο εσωτερικό του νοσοκομείου al-Shifa», πρόσθεσε.

Δεκάδες νεκροί από το χτύπημα κοντά στο Ινδονησιακό νοσοκομείο – Τι γνωρίζουμε


Ο Atef al-Kahlout, ο διευθυντής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου, μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση που επικρατεί μετά τον βομβαρδισμό.

Παραλάβαμε περισσότερους από 50 ανθρώπους, νεκρούς και τραυματίες, από τον πρόσφατο ισραηλινό βομβαρδισμό
Το 40% των νεκρών και των τραυματιών του βομβαρδισμού είναι παιδιά.
Η κύρια γεννήτρια του νοσοκομείου σταμάτησε πριν από 48 ώρες.
Υποφέρουμε από σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού.
«Απευθύνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παράσχει προστασία στην αυτοκινητοπομπή με ασθενείς που έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει αύριο για το πέρασμα της Ράφα».

Προχωρούμε στη Γάζα λέει ο Εκπρόσωπος των IDF

Ο Εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων ανέφερε ότι ο στρατός προχωρά στη Γάζα και καταστρέφει τις υποδομές της Χαμάς.

«Οι δυνάμεις των IDF περικυκλώνουν τη Γάζα από αέρα, ξηρά και θάλασσα, περιβάλλοντας την πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της», δήλωσε ο αντιναύαρχος Daniel Hagari σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

«Οι Ισραηλινοί στρατιώτες προχωρούν σε μάχες κατά τις οποίες καταστρέφουν υπέργειες και υπόγειες τρομοκρατικές υποδομές και εξοντώνουν τρομοκράτες».

Ο Hagari είπε ότι οι δυνάμεις του IDF εντόπισαν κρύπτες εκρηκτικών.

Νετανιάχου προς στρατιώτες: «Αγαπητοί μας ήρωες, είμαι σίγουρος για την ολοκληρωτική νίκη μας»


Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε δημόσια επιστολή σε στρατιώτες και διοικητές του Ισραηλινού Στρατού, λέγοντας ότι ο τρέχων πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς είναι «άλλο ένα κεφάλαιο» στη «διαγενεακή ιστορία εθνικής ανθεκτικότητας» του εβραϊκού λαού.

«Αυτός είναι ένας αγώνας μεταξύ φωτός και σκότους», γράφει ο πρωθυπουργός. «Δεν θα εγκαταλείψουμε την αποστολή μας μέχρι το φως να νικήσει το σκοτάδι και το καλό να νικήσει το ακραίο κακό που απειλεί εμάς και ολόκληρο τον κόσμο».

Αποθήκη καυσίμων της Χαμάς κάτω από νοσοκομείο στη Γάζα ανακάλυψαν οι IDF

Οι IDF δημοσιεύουν μια χθεσινή ηχογράφηση, στο οποίο ένας ιατρικός αξιωματούχος της Γάζας αναφέρει ότι τα αποθέματα καυσίμων της Χαμάς , πάνω από μισό εκατομμύριο λίτρα, αποθηκεύονται κάτω από το νοσοκομείο Shifa της πόλης της Γάζας, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα .

«Η κλήση επιβεβαιώνει ότι η Χαμάς ελέγχει τους πόρους ενέργειας και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας και επιλέγει να τους κατευθύνει για σκοπούς τρομοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός Στρατός.

 «Εάν επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς σχεδιάζει να καταλάβει αυτούς τους πόρους».

«Οι IDF θα συνεχίσουν να αποκαλύπτουν πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς χρησιμοποιεί τους πόρους του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας για τρομοκρατία», προσθέτει ο στρατός.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σκοπεύουν να παρουσιάσουν την κλήση, καθώς και άλλα στοιχεία σχετικά με το θέμα, στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη διεθνή πίεση για να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Γάζα.

Νεκρός διοικητής τάγματος της Χαμάς - Ολονύκτιες επιχειρήσεις στη Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος Sabra-Tel al-Hawa της Χαμάς, Μουσταφά Νταλούλ, σε αεροπορική επιδρομή τη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το IDF, ο Νταλούλ «έλαβε μέρος στη διαχείριση των μαχών κατά των δυνάμεων των IDF στη Λωρίδα της Γάζας».

Σε ολονύκτιες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι IDF ανέφεραν ότι μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα μάχης και πυροβολικό, εξουδετέρωσαν αρκετούς τρομοκράτες της Χαμάς.

Τα στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας εντόπισαν όπλα, καθώς και υλικό πληροφοριών, κατά τη διάρκεια ερευνών στη βόρεια Γάζα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον πολλών τοποθεσιών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων που χρησιμοποιούσαν στρατιώτες για να πυροβολούν κατά χερσαίων δυνάμεων και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων.

Το Ισραήλ «κόβει κάθε επαφή» με τον παλαιστινιακό θύλακα

Η Κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε τ ότι θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση όλων των εργαζόμενων από τη Γάζα που βρίσκονταν στο έδαφός του όταν εξαπολύθηκε η επίθεση της Χαμάς.

«Οι εργαζόμενοι από τη Γάζα που βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα της έναρξης του πολέμου θα σταλούν πίσω», ανέφερε το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας σε ανακοίνωσή του.

Γενικότερα, «το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι» από τον θύλακα στη χώρα, πρόσθεσε.

Περίπου 18.500 Γαζαίοι διέθεταν άδειες εργασίας στο Ισραήλ τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με το COGAT, όργανο του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τέσσερις ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τέσσερις ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε μάχες με τη Χαμάς στη βόρεια Γάζα.

Δύο ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις των IDF.

Εντείνονται οι φωνές για τους νεκρούς αμάχους

Την ίδια ώρα, ο βαρύτερος φόρος αίματος πληρώνεται από τους αμάχους. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τρία σχολεία σε ισάριθμους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία είχαν μετατραπεί σε καταφύγια για εκτοπισμένους, υπέστησαν ζημιές τις τελευταίες 24 ώρες. Περίπου 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις σύμφωνα με την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ. Ο διεθνής οργανισμός δεν απέδωσε ευθύνες, αλλά κάλεσε ξανά σε κατάπαυση του πυρός.

Επίσης, ο Ερυθρός Σταυρός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ακούγονται ριπές από βαρέα όπλα πολύ κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς.

Δεκαέξι νοσοκομεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν ελλείψει καυσίμων. Ο νεότερος απολογισμός για τους νεκρούς είναι 9.061 εκ των οποίων οι 3.760 παιδιά.

Σκέψεις για εκεχειρία και οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο θανάτου των αμάχων και τις παράπλευρες απώλειες», δήλωσε ο Λευκός Οίκος, που φέρεται να εξετάζει την ιδέα για κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Την εκεχειρία υποστηρίζει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ υπουργός Εξωτερικών ο Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει σήμερα, για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών, στο Ισραήλ και στην Ιορδανία, η οποία έχει αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ. 

Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η βία στα σύνορα με τον Λίβανο. Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού και, για πρώτη φορά, χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγιδευμένα με εκρηκτικά. Σήμερα το μεσημέρι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αναμένεται να απευθύνει για πρώτη φορά ομιλία από την έναρξη του πολέμου, εδώ κι ένα μήνα.

Στο Ισραήλ ξανά ο Μπλίνκεν: Η προστασία των αμάχων στο «κάδρο» της συνάντησης με Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ταξιδεύει ξανά στο Ισραήλ σήμερα (03/11) εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς καταδίκης και ενός σταθερά αυξανόμενου αριθμού νεκρών αμάχων.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, που ταξίδεψε δύο φορές στο Ισραήλ μετά τη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να προσπαθεί να εξισορροπήσει την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ με μια δημόσια έκκληση για την προστασία των αμάχων.