Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οαυ

Η Ολομέλεια της Βουλής με 33 ψήφους υπέρ ψήφισε το απόγευμα τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό τoυ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), εν μέσω αντιπαραθέσεων για τη βιωσιμότητά του Οργανισμού, και κατ' επέκταση του ΓεΣΥ.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αφορά συμπληρωματικές πιστώσεις ύψους €67.400.000 και τη χρήση τους για τη διενέργεια δαπάνης για σκοπούς για τους οποίους η πρόνοια που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ για το 2023 είναι ανεπαρκής.

Οι συμπληρωματικές πιστώσεις αφορούν στην αύξηση δαπανών για ενδονοσοκομειακή φροντίδα (ένταξη νέων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και νέων ιδιωτικών Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών),  στην αύξηση δαπανών για ενδονοσοκομειακά αναλώσιμα και στην ένταξη άλλων επαγγελματιών υγείας και νέων εξωνοσοκομειακών αναλωσίμων στο ΓεΣΥ. 

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, οι συνολικές δαπάνες του ΟΑΥ για το έτος 2023 προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των €1.515.452.000.  

Τοποθετήσεις βουλευτών

Η αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Σάβια Ορφανίδου είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία που τέθηκαν στην Επιτροπή, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του ΟΑΥ. Ανέφερε όμως ότι είναι ανησυχητικές κάποιες καταστάσεις στα τέσσερα χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ και η έγνοια τους είναι το σύστημα να σταθεί σε βάθος χρόνου και να έχει βιωσιμότητα.

Η κ. Ορφανίδου είπε ότι οι καταχρήσεις και οι στρεβλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν, να εισαχθεί το medical audit και να αναβαθμιστεί το σύστημα με παρόχους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις για άμεση απειλή για βιωσιμότητα του ΓεΣΥ προέρχονται από αυτούς που συστηματικά κινδυνολογούν , όπως είπε. Ανέφερε ότι τα ίδια έλεγαν και όταν θα εφαρμοζόταν το ΓεΣΥ και σήμερα διαψεύστηκαν. Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι ο ΟΑΥ έχει αυξημένες δαπάνες, αλλά και 450 εκ πλεόνασμα και το πλεόνασμα θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος του λαού.

Σε άλλο σημείο είπε ότι εγκληματούν, κατά την έκφρασή του, όσοι δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις από το 2016 και έχουν αφήσει τον ΟΚΥΠΥ και τα δημόσια νοσηλευτήρια στο έλεος της τύχης τους. Είπε επίσης ότι κάποιοι προτιμούν να στρεβλώνουν τους αριθμούς.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας εκφράστηκαν επιφυλάξεις και ανησυχίες για αύξηση στη συνεισφορά των πολιτών και ότι κρούουν κώδωνα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα του ανησυχεί και δεν θέλει να δει το ΓεΣΥ να μετατρέπεται σε ένα νέο Συνεργατισμό ή νέες Κυπριακές Αερογραμμές.

Διερωτήθηκε πώς ειναι δυνατό η ίδια ιατρική πράξη να έχει διαφορετικές τιμές χρέωσης σε διαφορετικά ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προσθέτοντας ότι, αν συνεχιστεί η διαφορετική μορφή τιμολόγησης, θα τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και θα αυξηθούν οι εισφορές των πολιτών. Απέρριψε επίσης τις τοποθετήσεις Λουκαϊδη περί κινδυνολογίας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι τα επιχειρήματα του κ. Σιζόπουλου είναι αμάχητα και είπε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τις διαφορετικές τιμολογήσεις. Είπε ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει "αλλά με τα μυαλά ορισμένων, δεν θα μείνει ΓεΣΥ".