Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Υπαναχωρώντας από τη θέση του για μείωση του ύψους των προστίμων από τις κάμερες φωτοεπισήμανσης, ο Αλέξης Βαφεάδης ανακοίνωσε στη βουλή ότι το υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα προχωρήσουν στην ελάφρυνση των οδηγών με την καταβολή δόσεων των εξωδίκων, καθώς και του χρόνου μείωσης των βαθμών ποινής, πιο γρήγορα από τα τρία χρόνια, μετά από μελέτη ειδικού εμπειρογνώμονα.

Ο κ. Βαφεάδης που μιλούσε στην επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2024, εξήγησε με συγκεκριμένα παραδείγματα τους λόγους που δεν επιτρέπουν την μείωση των προστίμων από τις κάμερες, ειδικά τα αδικήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή άλλων συνανθρώπων μας.

«Το να περάσει κάποιος με κόκκινο είναι κίνδυνος – θάνατος για όλους τους άλλους που είναι μέσα στον κόμβο, όπως και η χρήση του κινητού.Δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος μες στη διασταύρωση και να θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο τα άλλα αυτοκίνητα, αλλά και τους πεζούς που προσπαθούν να διασταυρώσουν το δρόμο», δήλωσε ο κ. Βαφεάδης.

Ανακοίνωσε ότι δεν καταγγέλλονται οι οδηγοί που κατευθύνονται δεξιά, σε διασταυρώσεις με κάμερες φωτοεπισήμανσης και βρίσκονται μέσα στον κυκλοφοριακό κόμβο όταν σβήσει το πράσινο και ανάψει το κόκκινο. Τα φλας ανάβουν αλλά οι άνθρωποι που ελέγχουν το σύστημα δεν αποστέλλουν εξώδικα.

«Οποιοσδήποτε πολίτης θεωρεί ότι έχει πάρει πρόστιμο γι αυτό το αδίκημα, τότε εγώ τον παροτρύνω, τους παροτρύνω όλους, να απευθυνθούν στην εταιρία και αν η εταιρία αρνείται να δει το θέμα, τότε υπάρχει και το δικαστήριο», ανέφερε ο Υπουργός.

Κατά την συζήτηση, βουλευτές έθεσαν και το πρόβλημα του κυκλοφοριακού.

«Σε σχέση με το κυκλοφοριακό ζητήσαμε ως ΔΗΣΥ να γίνουν περισσότερα για να απαμβλυνθεί έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των συμπολιτών μας αλλά και για να μην χάνονται τόσες εργατοώρες με αυτό τον τρόπο μέσα στους δρόμους» δήλωσε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου.

«Πρέπει να επανεξεταστεί το σύστημα φωτοεπισήμανσης το οποίο κατάντησε φοροεισπρακτικό σύστημα», δήλωσε Βαλεντίνος Φακοντής, βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε επίσης, ότι προχωρά η απόσυρση των κυρτωμάτων, εκτός από τους δρόμους έξω από τα σχολεία, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθεί νέο σχέδιο επιχορηγήσεων για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά συστήματα.