Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητ

Τον έφεδρο λοχία του 70 τάγματος μηχανικού Νίκολα Χατζησταύρου, κήδευσε σήμερα η πολιτεία, αποτείοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα ακόμη παλικάρι που όρθωσε το ανάστημα του στον Τούρκο Εισβολέα, υπερασπιζόμενος την πατρίδα του.

Η κηδεία του ήρωα τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Ο Νικόλας  Χατζησταυρού, με το που ξέσπασε η Τούρκικη εισβολή ήταν 26 ετών. Παρά το γεγονός πως η σύζυγος του έφερνε στο κόσμο το δεύτερο του παιδί, αυτός ανταποκρίθηκε χωρίς δισταγμό στο κάλεσμα της πατρίδας .

«Ο Νικόλας Χατζησταυρου επιστρέφει στην οικογένεια του που δεν πρόλαβε να χαρεί επιστρέφει στην κόρη του που την άφησε μικρή και στον γίο του  που δεν πρόλαβε να γνωρίσει αφού  όταν ο αυτό έβλεπε για πρώτη φορά το φως αυτό πάλευε με το σκοτάδι του πολέμου», επισήμανε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους.

«Σε πήραν με ασθενοφόρο τη πυροσβεστικής να γεννήσεις ενώ γύρω μας έπεφταν βόμβες, αλεξιπτωτιστές, κυκλοφορούσαν τανκς και αρκετοί προδότες μάνα σε εσένα αξίζουν οι καλύτερες τιμές, ήρωα πατέρα μπορείς να ξεκουραστείς ήσυχος αφού άφησες πίσω στου ένα υπερώα για όλους μας », είπε ο γιός του ήρωα, Νικόλας Χατζησταύρου.

Στις 5 Αυγούστου κατά την περίοδο της εκεχειρίας ο Χατζησταυρού, μαζί με άλλους άνδρες του τάγματος, έλαβαν οδηγίες να μεταφερθούν στα υψώματα Λαπήθου Καραβά για ναρκοθέτηση. Παρά την εκεχειρία που επικρατούσε οι Τούρκοι στις 6 Αυγούστου τα χαράματα κινήθηκαν με σφοδρή δύναμη πυρός και έπληξαν τις θέσεις της ΕΦ στην Λάπηθο.

Η μάχη ήταν άνιση και η κάθε προσπάθεια αντίστασης έπεφτε στο κενό. Τα ίχνη του Νικόλας Χατζησταυρού χάθηκαν στην προσπάθεια των ανδρών του 70 τάγματος μηχανικού να διαφύγουν.

«Τα οστά του λεβέντη μας που κηδεύουμε σήμερα εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Λαπήθου και μετά από εξετάσεις dna  ταυτοποιήθηκε η ταυτότητα του ήρωα που κηδεύουμε σήμερα», σημείωσε η κ. Αριστοτέλους.

Η Άννα Αριστοτέλους παρέδωσε στην γυναίκα του ήρωα εκ μέρους του ΠτΔ μεταλλείο Ανδρείας για την προσφορά του στην πατρίδα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ο εψάλη ο εθνικός ύμνος.