Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστες 2
*Φωτογραφία αρχείου

Το πρώτο μεγάλο κύμα μεταναστών, στην σκιά της σύρραξης που απειλεί να βυθίσει στο χάος ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, δέχθηκε η Κύπρος.

Μέσα σε λίγες ώρες αφίχθηκαν 194 άτομα, όλοι Σύροι, με 4 βάρκες οι οποίες ξεκίνησαν από το Λίβανο. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία άντρες, ενώ ανάμεσά τους και 45 παιδιά, 27 εκ των οποίων ασυνόδευτα.

«Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία μέσω του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) και οδηγήθηκαν οι βάρκες στο λιμάνι της Αγίας Νάπας οι δύο και οι άλλες δύο στο Λιμάνι Λάρνακας. αποβιβάστηκαν και ακολούθως μεταφέρθηκαν στον χώρο του Πουρνάρα, 194 μετανάστες συνολικά. Έγιναν και τέσσερις συλλήψεις διακινητών που επέβαιναν στις βάρκες.», επισήμανε ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοϊζος Χατζηβασιλείου.

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ναυκράτης»

Σε συναγερμό οι αρχές της Δημοκρατίας, με τη Λιμενική να βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων μαζικών αφίξεων στην Κύπρο αυξάνεται, με τον ΥΠΕΣ να δίνει οδηγίες για ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ναυκράτης, ώστε να αρχίσουν άμεσα οι προετοιμασίες από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την καλύτερη διαχείριση ενδεχόμενων νέων ροών.

Οι δυνατότητες του κράτους, συγκεκριμένες και ήδη στο σύστημα ασκούνται πιέσεις.

Μετά από καταγραφή των διαθέσιμων μέσων, προκύπτει ότι υπάρχει δυνατότητα για φιλοξενία ακόμη 500 ατόμων στο κέντρο Πουρνάρα, ενώ στη συνέχεια μπορεί να αξιοποιηθεί και ο χώρος στις Λίμνες, που μπορεί να φιλοξενήσει άλλα 130 άτομα.

«Έχει γίνει αίτημα προς τον Μηχανισμό Υποστήριξης της Ευρωπαικής Επιτροπής για να παρασχεθεί υλικοτεχνικός εξοπλισμός πρόσθετος προς τη Δημοκρατία για να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που θα χρειαστούμε περισσότερες σκηνές π.χ. Δεν είναι οι δυνατότητες της Δημοκρατίας τέτοιες που να μπορεί να φιλοξενήσει πολύ πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτό που λαμβάνει τώρα. Δηλαδή, αν μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες αφίξεις, τότε αυτό ξεπερνά τις δυνατότητες της Δημοκρατίας.», επισήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, οι αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Μέχρι χθες, αφίχθησαν 2854 μετανάστες. Πέρσι ολόκληρη την χρονιά οι αφίξεις ήταν 1656, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν σταθερά κάτω των χιλίων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έχει συγκαλέσει για αύριο σύσκεψη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για ενημέρωση και αξιολόγηση του επιπέδου ετοιμότητας διαχείρισης μεγαλύτερων μεταναστευτικών ροών και για περαιτέρω συντονισμό.