Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεωτρησεις

Η Τουρκία ετοιμάζεται να διανοίξει 250 γεωτρήσεις σε ξηρά και θάλασσα, σύμφωνα με τη Σαμπάχ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και γεωτρήσεις στην Κύπρο. 

Η εφημερίδα αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η Τουρκία, η οποία ανέστειλε όλες τις ενεργειακές συμφωνίες, ιδίως τις συμφωνίες φυσικού αερίου, με το Ισραήλ εξαιτίας των χτυπημάτων στη Λωρίδα της Γάζας, κάνει «ένα ακόμα σημαντικό βήμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χώρα, η οποία συνεχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ετοίμασε το σχέδιο ερευνών και γεωτρήσεων για το επόμενο έτος.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται γεωτρήσεις στην Κύπρο

«Το 2024, οι σεισμικές και γεωτρητικές δραστηριότητες θα ενταθούν περαιτέρω στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ξηρά και θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών αδειών της στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθούν 250 γεωτρήσεις σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές στο πλαίσιο της έρευνας και παραγωγής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπλέον, θα συλλεχθούν τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα σε έκταση 20 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

350.000 μέτρα γεωτρήσεων

Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε πρώτες ύλες του ενεργειακού και του βιομηχανικού τομέα, θα δοθεί προτεραιότητα στην εξερεύνηση στρατηγικών και κρίσιμων ορυκτών με υψηλό οικονομικό δυναμικό. Για τον σκοπό αυτό θα αυξηθούν οι ερευνητικές δραστηριότητες στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθούν 15 χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων γεωφυσικών ερευνών.

Στο πλαίσιο της εξερεύνησης και έρευνας ορυκτών πόρων, θα πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις 350 χιλιάδων μέτρων. Επιπλέον, 22 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα λεπτομερών μελετών θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εξερεύνησης και έρευνας.

Θα αναπτυχθούν επίσης έργα για την εξερεύνηση και την έρευνα στρατηγικών και κρίσιμων πρώτων υλών και στοιχείων σπάνιων γαιών που καθορίζονται από χώρες και ομάδες χωρών.

Ναυπηγείο για Γεωτρύπανα

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως το 2024, θα γίνει άλλο ένα σημαντικό βήμα που θα επηρεάσει άμεσα και θετικά τις δραστηριότητες στη «Γαλάζια Πατρίδα», καθώς θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τη δημιουργία ενός νέου ναυπηγείου για τη συντήρηση και επισκευή πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, με προτεραιότητα τα στρατηγικής σημασίας γεωτρύπανα και στρατιωτικά πλοία. Θα ολοκληρωθούν οι μελέτες έρευνας και έργου με τον προσδιορισμό της τοποθεσίας για τη δημιουργία ναυπηγείου.

Πηγή: ethnos.gr