Ο καρκίνος του μαστού στην Κύπρο αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες με ποσοστό 33,4%, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου και τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Οπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού, κατά το έτος 2022, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17,214 μαστογραφίες σε όλες τις επαρχίες συγκριτικά με 13,724 το 2021, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 25,4%. Αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 12,321 μαστογραφίες σε σύγκριση με 7,715 μαστογραφίες που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 60%.
Σημειώνεται ότι, κατά την τελευταία εικοσαετία το σύνολο των περιστατικών καρκίνου μαστού στις γυναίκες ανήλθε στις 10,485 παγκύπρια. O συνολικός αριθμός θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες κατά τα έτη 2004 έως 2021 ανήλθε σε 9391. Οι θάνατοι από καρκίνο μαστού κατά το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 1951, ποσοστό 20,7% επί του συνολικού αριθμού.
Το Υπουργείο Υγείας τονίζει τη σημασία που έχει η πρόληψη στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Ανάμεσα στις ύψιστες προτεραιότητες του είναι η καταπολέμηση του καρκίνου και το 2019 προχώρησε σε επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι η Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο, εστιάζεται σε πέντε κύριους πυλώνες που αφορούν στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, στην ψυχοκοινωνική στήριξη και επανένταξη των ασθενών συμπεριλαμβανομένης και της ανακουφιστικής φροντίδας, στην καταγραφή περιστατικών μέσω του Αρχείου καρκίνου και στην έρευνα
Το Υπουργείο Υγείας, αναφέρεται, εφαρμόζει εδώ και μία εικοσαετία το πληθυσμιακό πρόγραμμα προ-συμπτωματικού ελέγχου για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού. Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου και σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές συστάσεις, έχει ήδη επεκτείνει το ηλικιακό όριο για συμμετοχή στο πρόγραμμα από τα 50 με 69 έτη στα 45 με 74 έτη.
Τα Κέντρα Μαστογραφίας, συνεχίζει η ανακοίνωση, λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, έτσι ώστε όλες οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε αυτά, ενώ ταυτόχρονα έχουν αναβαθμιστεί τόσο σε θέματα υποδομής, εξοπλισμού αλλά και στελέχωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εξοπλιστεί με ψηφιακούς μαστογράφους τελευταίας τεχνολογίας με τη δυνατότητα διενέργειας υψηλής ευκρίνειας τομοσύνθεσης. Παράλληλα, έχει επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των μαστογραφικών κέντρων και τις απογευματινές ώρες έτσι ώστε να εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενες γυναίκες.
«Πολύ σύντομα δε θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του Πληροφοριακού Συστήματος RIS στα μαστογραφικά κέντρα, γεγονός το οποίο θα διευκολύνει τη διαδικασία καταχώρησης των δικαιούχων στο σύστημα, τη διαχείριση του συστήματος ραντεβού αλλά και τη δυνατότητα καταχώρησης των αποτελεσμάτων στον ηλεκτρονικό φάκελο των δικαιούχων στο ΓεΣΥ. Η εν λόγω εξέλιξη θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή του πληθυσμιακού προγράμματος μέσω του συστήματος του ΟΑΥ», προστίθεται.
Σε ό,τι αφορά στο έργο που επιτελείται από τις εθελοντικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως η Europa Donna Cyprus, ο ΠΑΣΥΚΑΦ και ο Αντικαρκινικός σύνδεσμος στον τομέα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους, το Υπουργείο Υγείας είναι αρωγός και στηρίζει έμπρακτα τις δράσεις που εφαρμόζουν.