Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τουρκοκυπριακες περιουσιες

Δεν ρισκάρουμε τη ζωή κανενός.Την οργή του προέδρου της επιτροπής Προσφύγων, προκάλεσαν οι αναφορές του διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, ότι η Υπηρεσία αδυνατεί να συντηρεί κενά κτήρια για στέγαση προσφύγων, επικαλούμενος το φόρτο εργασίας και το οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, που επικυρώθηκε πρόσφατα και από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι πλέον υποχρεωτική η διενέργεια μελέτης στατικής επάρκειας των τουρκοκυπριακών περιουσιών, προτού αυτές παραχωρηθούν σε δικαιούχους.

« Εμείς ζητούμε και ασφάλεια και στέγαση για τον προσφυγικό κόσμο. Δεν είναι «πεταξούμενοι» οι πρόσφυγες για να τους βάλλουν μέσα σε κατοικίες οι οποίες είναι ακατάλληλες», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Νίκος Κέττηρος.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, Γιώργος Ματθαιόπουλος, ανέφερε πως το κονδύλι της υποχρέωσης εκπόνησης στατικής μελέτης που έχει κόστος πέντε με έξι χιλιάδες ευρώ, ίσως δεν αρκεί για τις συντηρήσεις των κτηρίων που ήδη χρησιμοποιούνται και σίγουρα, για την εκπόνηση στατικής μελέτης για κάθε νέο κτήριο, το οποίο θα διατίθεται προς χρήση.

«Το συντομότερο δυνατό να αποταθεί στο υπουργείο του, να καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης και συγκεκριμένο σχέδιο και να εφαρμόσει την νομοθεσία», σημείωσε ο κ. Κέττηρος.

Οι εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ, πάντως χαρακτήρισαν υπερβολικό το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για «ΜΟΤ», δηλαδή, έλεγχο στατικότητας και για όλες τις κατοικίες.