Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πλημμυρες βολος

Με τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετώπισε η Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες ασχολήθηκε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, κάνοντας λόγο για ένα πόλεμο με τη κλιματική αλλαγή.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια έντονη μάχη με την κλιματική αλλαγή, σημειώνει το ρεπορτάζ του NBC, περιγράφοντας όσα η χώρα βίωσε από τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού οι οποίες άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους για τα επόμενα χρόνια.

Οι πυρκαγιές
Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου, κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, στην περιοχή του ανατολικού Έβρου, όταν ξέσπασε μια πυρκαγιά, η οποία γρήγορα μεγάλωσε και συγχωνεύτηκε με μικρότερες πυρκαγιές. Αυτή η συγχώνευση είχε ως αποτέλεσμα μια μανιασμένη κόλαση που κατέκαψε ανελέητα εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα καταπράσινου δάσους, αφήνοντας πίσω της μόνο σκόνη και στάχτη.

Χρειάστηκε να εκκενωθούν ολόκληρα χωριά, ακόμη και νοσοκομεία. Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν αγωνίστηκαν γενναία, αλλά η φωτιά διήρκησε για μέρες. Εκατοντάδες πυροσβέστες τόσο από την Ελλάδα όσο και από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχαν στη μάχη, υποστηριζόμενοι από δεκάδες αεροσκάφη.

Οι ζεστές και εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, είχαν ως αποτέλεσμα ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια στην Ελλάδα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Παρόλο που ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών που καταγράφηκαν φέτος, 51, είναι κάπως μικρότερος από τον περσινό αριθμό των 66, οι πυρκαγιές έχουν κάψει σχεδόν εννέα φορές περισσότερες εκτάσεις.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται όλο και πιο συχνά, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνονται.

Οι πλημμύρες

Η κακοκαιρία Daniel, ένας θανατηφόρος κυκλώνας που σάρωσε τη Μεσόγειο από την Ελλάδα έως τη Λιβύη, έγινε μια από τις πιο σφοδρές καταιγίδες που είχε δει ποτέ η Ελλάδα. Για τρεις αδυσώπητες ημέρες, καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους και προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.

Σε πόλεις όπως ο Κοσκινάς και ο Παλαμάς, από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, οι ζημιές ήταν συγκλονιστικές. Τα σπίτια και τα αυτοκίνητα βυθίστηκαν σε λάσπη. Για μέρες, οι άνθρωποι έψαχναν στα συντρίμμια για να βρουν τα υπάρχοντά τους.

Αυτές οι διαδοχικές καταστροφές δίνουν μια ζοφερή εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Από τις μανιασμένες πυρκαγιές που τροφοδοτούνται από τις καυτές θερμοκρασίες μέχρι τις καταστροφικές πλημμύρες που προκαλούνται από την αμείλικτη βροχή, η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός μεταβαλλόμενου κλίματος που αφήνει τα σημάδια του στη γη και τους ανθρώπους της.