Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρ

Η  επίθεση που σημειώθηκε στο κέντρο των Βρυξελλών το βράδυ της Δευτέρας, με θύματα δύο Σουηδούς φιλάθλους, έφερε στο προσκήνιο τους φόβους που εκφράζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, περί «αναζωπύρωσης της ισλαμικής τρομοκρατίας». Για την εν λόγω επίθεση ανέλαβε την ευθύνη ο ΙSIS, ανακοινώνοντας στο επίσημο κανάλι της οργάνωσης AMAQ, ότι «ένας από τους μαχητές του, πραγματοποίησε την επίθεση που σκότωσε τα δύο άτομα». Λίγα 24ωρα νωρίτερα, στη Γαλλία ένας εκπαιδευτικός στην  πόλη Αράς δολοφονήθηκε από έναν άλλο νεαρό ισλαμιστή.

Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες ήταν κλασική περίπτωση ανθρώπων που έδρασαν σαν “μοναχικοί λύκοι” στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, με την ΕΕ να βρίσκεται σε συναγερμό,  φοβούμενη κάποιο «τυφλό» χτύπημα ως απάντηση στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Δέκα γαλλικά αεροδρόμια εκκενώθηκαν μετά από απειλές για βόμβες, ενώ για τρίτη φορά σε λίγες ημέρες εκκενώθηκε το Παλάτι των Βερσαλλιών. Την ίδια ώρα, οι αρχές στην Πολωνία ερευνούσαν αν πίσω από την επίθεση με μαχαίρι ενός ηλικιωμένου εναντίον μικρών μαθητών από την οποία έχασε την ζωή του ένα 5χρονο αγόρι κρύβεται άλλος ένας μοναχικός λύκος  του ISIS. Επίθεση με βόμβες μολότοφ έγινε εναντίον εβραϊκής συναγωγής στη Γερμανία και κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία.

Το προφίλ ενός μοναχικού λύκου

Ο «μοναχικός λύκος», σύμφωνα με αναλυτές,  λειτουργεί μόνος του και δεν τον νοιάζει να θυσιαστεί στο όνομα του Αλλάχ. Συνήθως κρατά χαμηλό προφίλ μέχρι την ημέρα που επιτίθεται σε στόχους στη Δύση.

Όπως ανέφερουν οι αναλυτές o «μοναχικός λύκος» συνήθως είναι ένας άνθρωπος που δε δεσμεύεται από κάποιες οργανώσεις ή κάποιο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο κάποιας οργάνωσης, αλλά λειτουργεί μόνος του με αυτοσχέδια ή κανονικά όπλα.

Έτσι, υπάρχουν δύο κατηγορίες μοναχικών λύκων:

-Εκείνοι που ορμώμενοι από ένα συναίσθημα ή ένα παιδικό τραύμα αποφάσισαν όταν μεγαλώσουν να εκδικηθούν τη Δύση
-Η άλλη κατηγορία των μοναχικών λύκων είναι αυτή που προέρχεται από τα πεδία των μαχών και έχουν πολεμική εμπειρία

Τα στοιχεία της Europol για τις τρομοκρατικές επιθέσεις
Σύμφωνα με την έκθεση της Europol, σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις της τρομοκρατίας στην ΕΕ, μεταξύ του 2010 και του 2021, στις χώρες μέλη που ολοκληρώθηκαν, απέτυχαν ή αποσοβήθηκαν τα εξής:

2010: 249 τρομοκρατικές επιθέσεις
2011: 174 τρομοκρατικές επιθέσεις
2012: 219 τρομοκρατικές επιθέσεις
2013: 152 τρομοκρατικές επιθέσεις
2014: 199 τρομοκρατικές επιθέσεις
2015: 211 τρομοκρατικές επιθέσεις
2016: 142 τρομοκρατικές επιθέσεις
2017: 205 τρομοκρατικές επιθέσεις
2018: 129 τρομοκρατικές επιθέσεις
2019: 119 τρομοκρατικές επιθέσεις
2020: 57 τρομοκρατικές επιθέσεις
2021: 15 τρομοκρατικές επιθέσεις
 

Τα στοιχεία για την περίοδο 2010–2019 περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2021 σημειώθηκαν 15 τρομοκρατικά συμβάντα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο συνολικός αριθμός επιθέσεων το 2021 ήταν πολύ χαμηλότερος από ό,τι τα προηγούμενα έτη, λόγω της σημαντικής μείωσης του αριθμού των επιθέσεων που αναφέρονται ως αριστερή τρομοκρατία.

Μεταξύ 2019 και 2021, αποσοβήθηκαν 29 τζιχαντιστικές ή ακροδεξιές επιθέσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το διάγραμμα αυτό παρουσιάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ μεταξύ 2010 και 2021. Τα αριθμητικά στοιχεία περιλαμβάνουν τις ολοκληρωμένες, αποτυχημένες και αποσοβηθείσες επιθέσεις και αναλύονται ανά έτος και ανά είδος: τζιχαντιστικής/θρησκευτικής έμπνευσης, δεξιά, αριστερά και αναρχικός χώρος, εθνοτική/εθνικιστική/αυτονομιστική προέλευση, άλλη και αδιευκρίνιστη προέλευση. Τα στοιχεία για την περίοδο 2010–2019 περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: in.gr