Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αφγανισταν σεισμος

Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σκότωσε δύο άτομα στο δυτικό Αφγανιστάν την Κυριακή, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν μια περιοχή όπου οι σεισμοί στοίχισαν τουλάχιστον 1.000 ζωές την περασμένη εβδομάδα.

Από τις 7 Οκτωβρίου, μια σειρά από ισχυρούς σεισμούς έπληξαν την επαρχία Χεράτ, ισοπεδώνοντας ολόκληρα χωριά, θάβοντας οικογένειες και αφήνοντας χιλιάδες άστεγους καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χεράτ είχαν μόλις αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά από μέρες που κοιμούνταν έξω από το φόβο μετασεισμών, όταν ο τελευταίος σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 8:00 π.μ. τοπική ώρα, την Κυριακή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανέφεραν ότι δύο νέοι θάνατοι και 154 τραυματισμοί καταγράφηκαν στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Χεράτ, όπου οι ασθενείς μεταφέρονταν με φορεία και νοσηλεύονταν έξω, σε κιόσκια.

Το επίκεντρο του τελευταίου σεισμού ήταν 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Χεράτ και ακολούθησαν μετασεισμοί μεγέθους 5,4, 4,2, 4,3 και 4,4 βαθμών, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 528 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι από την επαρχία Χεράτ και τη γειτονική επαρχία Μπαντγκίς επειδή οι φυλακές «κινδύνευαν να καταρρεύσουν» από ζημιές από τον σεισμό.

Η Αρχή της Διοίκησης των Φυλακών είπε ότι στους απελευθερωθέντες περιλαμβάνονται κρατούμενοι που είχαν εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής τους και έδειξαν σημάδια μεταμέλειας.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν είπε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι είναι σχεδόν 1.400 αργά το Σάββατο.

Εκτός από τους σεισμούς, θύελλες σκόνης ξέσπασαν στην περιοχή, προκαλώντας ζημιές στις σκηνές στις οποίες βασίζονταν οι επιζώντες για καταφύγιο.

Ο ΠΟΥ λέει ότι σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από αυτή τη σειρά των καταστροφών, με γυναίκες και παιδιά να αποτελούν τα περισσότερα από τα θύματα.

Χιλιάδες κάτοικοι ζουν τώρα γύρω από τα ερείπια σπιτιών όπου ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν σε μια στιγμή.

Οικογένειες πολλών γενεών ζουν γενικά κάτω από την ίδια στέγη, πράγμα που σημαίνει ότι οι σοβαροί σεισμοί μπορούν να καταστρέψουν τις κοινότητες.

Η παροχή καταφυγίου σε μεγάλη κλίμακα θα είναι μια πρόκληση για τις αρχές των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν σαθρές σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς βοήθειας.

Το Αφγανιστάν ήδη υφίσταται μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση, με την εκτεταμένη απόσυρση της ξένης βοήθειας μετά την επιστροφή της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.