Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΓΡΕ

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 Ελλάδος στο μέτωπο Νικόλα Βαφειάδη, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ήδη ξεκινήσει στοχευμένης έντασης χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με πεζικό και άρματα μάχης.

Στόχος των επιχειρήσεων είναι να εντοπιστούν και να καταστραφούν πληρώματα ρουκετών της Χαμάς αλλά και να βρεθούν Ισραηλινοί όμηροι.

Αναμένεται τις επόμενες ώρες να ξεκινήσουν επιχειρήσεις ευρείας έντασης.

Η IDF ανέφεραν ότι πραγματοποιούν «εκτεταμένες» αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολλών τοποθεσιών της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η IDF λέει ότι θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιδρομές σύντομα.

Πριν από λίγο, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για ένα μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν προς το κεντρικό Ισραήλ.

Μεγάλο εύρος ρουκετών εκτόξευσε η Χαμάς στο λιμάνι της πόλης Άσντοντ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι σειρήνες ηχούσαν στην Ασντόντ, στην Ασκελόν καθώς και τις συνοριακές κοινότητες της Γάζας, αφού μια ομοβροντία ρουκετών της Χαμάς αναχαιτίστηκε από το Iron Dome.

ΜΠΙΜΠΙ

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απευθύνθηκε στον λαό του Ισραήλ μέσω διαγγέλματος λέγοντας πως ο πόλεμος είναι ακόμα στην αρχή.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να εξουδετερώσουμε τη Χαμάς και να κερδίσουμε».

γαζα βομβαρδισμοι

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η εντολή εκκένωσης που έδωσε η IDF την έβδομη ημέρα του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή.  «Επικρατεί χάος, κανείς δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει» είπε σε επικοινωνία της με το Associated Press η Ινάς Χαμντάν, αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), καθώς έφτιαχνε βιαστικά τα πράγματά της για να αποχωρήσει.

1

Τα Η.Ε. ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή. «Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε. Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Το ισραηλινό πυροβολικό και άρματα μάχης βάλλουν κατά της Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές δυνάμεις και οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρ μετά από έκρηξη που έσπασαν τον διαχωριστικό φράχτη κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, επιβεβαίωσε  το IDF.

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβολικού και αρμάτων μάχης έβαλαν κατά στρατιωτικών θέσεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ενώ απαντούσαν σε πυρά εντός του λιβανικού εδάφους.

Οι κάτοικοι των κοντινών κωμοπόλεων κλήθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο έως ότου ο στρατός εγκρίνει ότι είναι ασφαλές να φύγουν. Επιπλέον, σήμανε συναγερμός για ύποπτη διείσδυση τρομοκρατών στη Χανίτα, στη Δυτική Γαλιλαία, νότια των συνόρων του Λιβάνου.

Οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ ενημερώθηκαν στη συνέχεια ότι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια αφού ο ισραηλινός στρατός εξάλειψε την τρομοκρατική απειλή από τον Βορρά.

1.799 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε την αύξηση των θανάτων στη Γάζα από τις ισραηλινές επιδρομές, στα 1799. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 583 παιδιά και 351 γυναίκες.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, οι τραυματίες ανέρχονται στους 7.288 συμπεριλαμβανομένου 1.901 παιδιά και 1.185 γυναίκες.

150 ρεουκέτες εκτόξευσε η Χαμάς προς το Ασκελόν

Με ένα μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Γάζας προς περιοχές του νότιου Ισραήλ και ειδικότερα προς το Ασκελόν φαίνεται ότι ήρθε η πρώτη «απάντηση» της Χαμάς στην ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού για εκκένωση.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν Sky News και Al Jazeera περίπου 150 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν με στόχο το Ασκελόν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

13 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανέφεραν σε δήλωση που εξέδωσαν πως τις τελευταίες 24 ώρες 13 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Γάζας.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι έξι από τους ομήρους σκοτώθηκαν σε επιδρομές σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια περιφέρεια και άλλοι επτά έχασαν τη ζωή τους σε πλήγματα σε τρεις τοποθεσίες στην περιφέρεια της Γάζας.

Η UNRWA μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που βρίσκονται στα καταφύγια της UNRWA περιλαμβανομένων των σχολείων», ανέφερε η υπηρεσία στην πλατφόρμα X.

Επιβεβαίωσε το «τελεσίγραφο» το Ισραήλ - «Ψεύτικη προπαγάνδα» λέει η Χαμάς

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα την εσπευσμένη απομάκρυνση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Σε ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε, ο Τσαχάλ ανέφερε πως ζητεί «την εσπευσμένη απομάκρυνση όλων αμάχων της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους από τον νότο για την ασφάλειά τους και να μετακινηθούν προς τη ζώνη νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης.

«Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε ο στρατός. Διεμήνυσε ακόμη πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.

Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» -το τείχος- που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

Η Χαμάς, από τη μεριά της,  αποκάλεσε τη συγκεκριμένη εντολή του Ισραήλ «ψεύτικη προπαγάνδα», και κάλεσε τους πολίτες να μη συμμορφωθούν.

Συγκεκριμένα, ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ' αυτές τις απόπειρες, που εντάσσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Συνεχές σφυροκόπημα

Καθημερινά νέες δυνάμεις από το Ισραήλ καταφτάνουν στο μέτωπο, περικυκλώνοντας τη Γάζα, ενώ το πυροβολικό και η αεροπορία συνεχίζουν να σφυροκοπούν την πολιορκημένη λωρίδα γης. Ο βομβαρδισμός -και για ψυχολογικούς λόγους- είναι ανελέητος. Βλήματα εκτοξεύονται ανά 30 δευτερόλεπτα, καθώς τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών έχουν πάρει θέση στους αγρούς, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο. Επίσης, άρματα και ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων. Πάνω από 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί

Αυτή την ώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει. Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με βομβαρδισμό αεροδρομίων στη Συρία, κίνηση που ενέτεινε τη διεθνή ανησυχία. Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να πει κανείς αν έχουμε αφήσει πίσω μας την τραγωδία ή αν τα χειρότερα είναι μπροστά, μετά τη σφαγή από τη Χαμάς περισσότερων από 1.300 ανθρώπων στο Ισραήλ.

Ως απάντηση το Ισραήλ πολιορκεί τη Γάζα και οι ηγέτες του υπόσχονται στον λαό τους πως θα εξαφανίσουν από προσώπου Γης τη Χαμάς, που αναλαμβάνει την ευθύνη και τη… δόξα, αθωώνοντας Χεζμπολάχ και Ιράν. Την ίδια ώρα, αποκαλύπτονται οι θηριωδίες των τρομοκρατών, αλλά και ανθρώπινες ιστορίες που συγκινούν την παγκόσμια κοινή γνώμη, ενώ οι ηγέτες του κόσμου τοποθετούνται επιχειρώντας να θέσει -ο καθένας από την πλευρά του- τα όρια και το πλαίσιο της σύγκρουσης.

Χεζμπολάχ: Οι εκκλήσεις να μην επέμβουμε στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δεν θα έχουν αποτέλεσμα

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε σήμερα πως η οργάνωση δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να μείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, λέγοντας πως το κίνημα είναι "πλήρως έτοιμο" να συνεισφέρει στις μάχες.

"Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι, πλήρως έτοιμοι, και παρακολουθούμε τις εξελίξεις λεπτό το λεπτό", είπε ο Κάσεμ.

 

1

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε οβίδες λευκού φωσφόρου, λέει η οργάνωση HRW

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στον Λίβανο, κατήγγειλε την Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), υπογραμμίζοντας πως τα όπλα αυτά εκθέτουν άμαχους αδιακρίτως στον κίνδυνο να υποστούν σοβαρό και μακρόχρονο τραυματισμό.

Ερωτηθείς σχετικά με την κατηγορία της οργάνωσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως «δεν είναι επί του παρόντος ενήμερος για τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο στη Γάζα». Δεν σχολίασε την πληροφορία περί χρήσης τέτοιων πυρομαχικών στον Λίβανο.

Η HRW τόνισε σε ανακοίνωσή της πως επαλήθευσε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν στον Λίβανο τη 10η Οκτωβρίου και στην πόλη της Γάζας την 11η Οκτωβρίου και καταγράφουν «πολλαπλές εκρήξεις στον αέρα οβίδων με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου», αντίστοιχα σε δυο αγροτικές περιοχές και στο λιμάνι.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο όσα αναφέρει το κείμενο της ΜΚΟ.

Κατεπείγουσα έκκληση ΟΗΕ για δωρεές

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση για δωρεές ώστε να συγκεντρωθούν 294 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης.

Η έκκληση έχει σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε 1,2 εκατ. και πλέον κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί δεν έχουν διαθέσιμους αναγκαίους πόρους ώστε «ν’ ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστίνιων».

Περισσότεροι απο 423.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα Παρασκευή.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα