Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κο

Έτοιμο για πόλεμο σε βορρά, νότο και ανατολή, διαμηνύει το Ισραήλ. Αυτό ωστόσο τρέμει η διεθνής κοινότητα.

Η γενίκευση της σύρραξης, με εμπλοκή της Χεζμπολάχ, ακόμη και τζιχαντιστικών ομάδων από την Συρία, θα οδηγούσε τη Μέση Ανατολή σε επικίνδυνες ατραπούς, με καταστροφικές συνέπειες, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Ένας διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη για αποτροπή του εφιαλτικού σεναρίου.

Στο Τελ Αβίβ ταξίδεψε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταφέροντας μήνυμα στήριξης αλλά και πιέζοντας για την ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου στο πέρασμα της Ράφα, για την απομάκρυνση αμάχων αλλά και υπηκόων τρίτων χωρών από τη Γάζα, που τελεί υπό πολιορκία.

Άντονι Μπλίνκεν – Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

«Η αξία που δίνουμε στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, αυτό μας κάνει να είμαστε αυτό που είμαστε. Και το υπολογίζουμε ως μια εκ των μεγαλύτερων δυνάμεών μας. Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό να ληφθεί κάθε δυνατή προφύλαξη για να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων και γι’ αυτό θρηνούμε κάθε απώλεια αθώας ζωής, αμάχων κάθε πίστης ή εθνικότητας που σκοτώθηκε».

Βενιαμήν Νετανιάχου – Πρωθυπουργός Ισραήλ

Αύριο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο έστησε στον τοίχο σήμερα ο Καγκελάριος της Γερμανίας.

Όλαφ Σολτς – Καγκελάριος Γερμανίας

«Η σιωπή σας είναι ένοχη. Θα αξιολογήσουμε τα αναπτυξιακά κονδύλια που παρέχουμε στην Παλαιστίνη στην ολότητά τους.»

Πιέσεις προς το Ιράν να απόσχει από ενέργειες που θα δυναμίτιζαν το κλίμα ασκούν διάφοροι παράγοντες.

Ο Πρόεδρος του Ιράν, καλεί σε συντονισμό τον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ στέλνει σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή τον Υπουργό Εξωτερικών του.

Αναφορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για εκτροπή του αεροσκάφους που τον μετέφερε λόγω των ισραηλινών πληγμάτων στα αεροδρόμια της Δαμασκού και της επαρχίας Χαλέπι στη Συρία, δεν επιβεβαιώνονται επί του παρόντος.

Διπλωματικές διεργασίες εξελίσσονται και για την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Με υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης διαπραγματεύεται με δική του πρωτοβουλία για το ζήτημα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία να παρουσιάζουν μάλιστα ως δική του επιτυχία την απελευθέρωση μιας γυναίκας και των δύο της παιδιών. Είδηση η οποία ωστόσο ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε από ισραηλινής πλευράς.