Τηλεόραση Ραδιόφωνο
rh

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα επικίνδυνα παιχνίδια στο TikTok, γνωστά ως «blackout challenge» ή «πρόκληση συσκότισης», με τα πλοκάμια της μάστιγας αυτής να αγγίζουν και την Κύπρο, θέτοντας σε συναγερμό τους αρμόδιους.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι 12χρονο παιδί χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Μακάριο Νοσοκομείο μετά από αυτή την επικίνδυνη δοκιμασία.

Η νέα επικίνδυνη μόδα που κατακλύζει το tik tok, υποβάλλει στα παιδιά να κρατήσουν την αναπνοή τους όσο πιο πολύ μπορούν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λιποθυμούν και να πέφτουν κάτω. Μάλιστα σε κάποιες χώρες έχουν καταγραφεί και θάνατοι παιδιών που επιχειρούν να δοκιμάσουν τη νέα πρόκληση.

Με φόντο αυτό το challenge φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Διευθυντής παιδιατρικής κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου δρ Αβραάμ Ηλία.

Όπως ανέφερε ο Δρ Ηλία, ο 12χρονος μαθητής φαίνεται να κράτησε την αναπνοή του όπως άλλωστε προνοούσε το επικίνδυνο αυτό challenge με αποτέλεσμα λιποθυμήσει, να πέσει κάτω και να υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Ευτύχημα είναι ότι το παιδί είναι τώρα καλά στην υγεία του και έλαβε εξιτήριο.

Στη νέα επικίνδυνη μόδα σύμφωνα με τον Γιατρό συμμετέχουν κυρίως μαθητές οι οποίοι κρατώντας την αναπνοή τους μειώνουν την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να προκαλείται λιποθυμία.  Όπως σημείωσε ο Γιατρός τα παιδιά υποβάλλονται σε διαγωνισμό ποιος θα αντέξει περισσότερο και ανεβάζουν σχετικά βίντεο στο tik tok προκαλώντας και άλλα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτό.

Η νέα αυτή επικίνδυνη μόδα λαμβάνει χώρα σε διάφορα γυμνάσια και λύκεια της Κύπρου με τον Δρ Ηλία να συστήνει ιδιαίτερη προσοχή τόσο στους γονείς όσο και στους καθηγητές, καθότι η νέα αυτή μόδα μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία.

Στο εξωτερικό σύμφωνα με τον Δρ Ηλία, αναφέρονται μεμονωμένα περιστατικά απώλειας ζωής μετά από αυτή την δοκιμασία, ενώ πολλά παιδιά καταλήγουν στα Νοσοκομεία και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η επικίνδυνη πρόκληση μπορεί, ανέφερε, να προκαλέσει στα παιδιά επιληψία ακόμη και μόνιμες νευρολογικές βλάβες.