Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαρτης πυλα

Ανακοίνωση εξέδωσε η UNFICYP η οποία ενημερώνει για τη συναντίληψη σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής του δρόμου που θα ενώνει την Πύλα με το κατεχόμενο χωριό Άρσος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιτεύχθη  συναντίληψη που αφορά τις ρυθμίσεις και θα επιλύσουν το ζήτημα που αφορά την Πύλα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, γίνονται συζητήσεις για κάποιες λεπτομέρειες αλλά το πλαίσιο συναντίληψης θα τεθεί σε ισχύ σήμερα.

Σχολιάζοντας το πλαίσιο συναντίληψης ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Colin Stewart, δήλωσε πως είναι μια πολύ καλή έκβαση.

Εξετάστηκαν όλες οι ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ενώ υπήρξε καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, ανέφερε.

Μέσω κοινής δήλωσης η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία και οι Πρεσβείες ΗΠΑ και Γαλλίας, χαιρετίζουν το πλαίσιο συναντίληψης για να επιτευχθεί η ομαλότητα στην Πύλα όπως αναφέρουν.

Επίσης, μέσω της δήλωσης τονίζουν την στήριξη τους στην UNFICYP και στον Ειδικό Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Colin Stewart που έχουν στόχο την αποφυγή εντάσεων που θα φέρουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Κύπρο.

Η άσπρη διακεκομμένη γραμμή είναι η περιοχή όπου θα κατασκευαστεί ο δρόμος που θα ενώνει το μικτό χωριό της Πύλας με το κατεχόμενο χωριό του Άρσους

χαρτης πυλα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή που θα αναπτύσσεται ο δρόμος θα είναι υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που ζητούσε και η δική μας πλευρά. Ακόμα, θα γίνει οδόφραγμα στη νεκρή ζώνη, που είναι θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Θα είναι το πρώτο οδόφραγμα που θα γίνει στη νεκρή ζώνη και εγείρονται διάφορα ερωτήματα. Ποιος θα ασκεί έλεγχο και κυριαρχία στο οδόφραγμα; Ποιος θα ελέγχει τα έγγραφα όσων θα παίρνουν από εκεί;  

Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που δόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για να διακινούνται.  

Στη βάση όσων λέχθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο σε αυτό το σημείο υπήρχαν δύο εναλλακτικές. Να ασκεί τον έλεγχο ο ΟΗΕ ή μια τρίτη χώρα, παραδείγματος χάρη η Σλοβακία.

Σημειώνεται πως θα γίνει ανάπτυξη της περιοχής και θα δοθούν άδειες ανάπτυξης οικοδομής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άδειες θα δίνονται στη βάση των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους ενημέρωσε σχετικά με την ανακοίνωση της συμφωνίας. Τους προϊδέασε επίσης πως η συμφωνία θα είναι στη βάση αυτών που ακούστηκαν στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο.