Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργειο εξωτερικων

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο καλεί τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αποφύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στο Ισραήλ και  όλων των ταξιδιών στη Γάζα και όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών στις περιοχές Nablus και Jenin της Δυτικής Όχθης, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Επίσης, το ΥΠΕΞ συνιστά στους Κύπριους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις από τα διεθνή και τοπικά μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες και πληροφορίες.

Συνιστάται επίσης στους Κύπριους πολίτες όπως παραμείνουν σε εγρήγορση και να εγγραφούν (εάν το επιθυμούν) στην διαδικτυακή πλατφόρμα εγγραφής Κυπρίων στο εξωτερικό Connect2CY.

Ακόμα, δόθηκαν στους πολίτες τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη της κατάστασης ασφαλείας στο Ισραήλ, όπως ενημερώνει με νέα ανακοίνωση.

Το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε αμέσως και παρείχε συνεχή τηλεφωνική υποστήριξη, σε συντονισμό με την Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και την Αντιπροσωπεία στη Ραμάλλα, σε Κύπριους πολίτες που ευρίσκονται στη χώρα ή πολίτες που είχαν προγραμματιζόμενη μετάβαση από την Κύπρο στο Ισραήλ και επιθυμούσαν να πληροφορηθούν την κατάσταση που επικρατεί. Δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, ειδικά σε σχέση με την ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών, και η επαφή με όσους το επιθυμούν συνεχίζεται.

Με βάση την εκτίμηση της εξελισσόμενης κατάστασης, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, συστήνοντας στους Κύπριους πολίτες την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδίων προς την γειτονική χώρα. Παράλληλα, δεδομένου, ότι οι εμπορικές πτήσεις συνεχίζονται, μέχρι αυτήν την στιγμή, Κύπριοι πολίτες που το επιθυμούν, ενθαρρύνονται να προχωρήσουν με τις δικές τους διευθετήσεις για επιστροφή στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα και την παροχή πληροφόρησης στο κοινό, το οποίο καλείται και πάλι να ακολουθεί τις οδηγίες των τοπικών αρχών, και να παρακολουθεί τα διεθνή και τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.