Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξηυγφ

Ασφαλές καταφύγιο για Ισραηλινούς και υπηκόους άλλων χωρών αποτελεί από χθες η Κύπρος. Δεκάδες πολίτες εγκαταλείπουν το Τελ Αβιβ και έρχονται στην Κύπρο, με την ελπίδα ότι θα αποκλιμακωθεί σύντομα η ένταση και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Συνεργείο του ΑΝΤ1 βρέθηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και κατέγραψε εικόνες και δηλώσεις από την άφιξη Ισραηλινών.

Καταφύγιο στην Κύπρο βρίσκουν το τελευταίο εικοσιτετράωρο πολλοί Ισραηλινοί και υπήκοι άλλων χωρών.

Οικογένειες με μικρά παιδιά έκλεισαν εισιτήριο και πέταξαν για τη χώρα μας με την ελπίδα να επιστρέψουν σύντομα πίσω στο Ισραήλ.

Ταλαιπωρημένοι και συναισθηματικά φορτισμένοι χαρακτήρισαν την κατάσταση στο εμπόλεμο Ισραήλ ως τρομακτική και λυπηρή. Είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύουμε και αντί να είμαστε χαρούμενοι είμαστε στεναχωρημένοι ανέφερε χαρακτηριστικά μία μητέρα από την γειτονική χώρα.  

Όλες οι πτήσεις προς Λάρνακα, Πάφο και προς όλη την Ελλάδα και Κύπρο είναι γεμάτες. Δεν μπορείς να φύγεις.

Η Κύπρος μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ, αποτελεί διαμετακομιστικό σταθμό για Ισραηλινούς και ξένους υπηκόους.

Αρκετές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες διέκοψαν προσωρινά τις απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Μπεν Γκουριόν για λόγους ασφαλείας. Ως εκ τούτου Ισραηλινοί που βρίσκονταν στο εξωτερικό κάνουν ενδιάμεσο σταθμό στην Κύπρο, αναμένοντας πτήσης ισραηλινής εταιρείας για να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Σε πλήρη εγρήγορση για την ασφαλή επιστροφή στην Κύπρο των συμπατριωτών μας που είναι στο Ισραήλ βρίσκονται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το υπουργείο εξωτερικών και η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη γειτονική χώρα.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ετοιμότητα για να μεταφερθούν στην Κύπρο όλοι αυτοί που το επιθυμούν και που τώρα βρίσκονται στο Ισραήλ».

«Mε την Πρεσβεία επικοινώνησαν αρκετοί Κύπριοι που ήθελαν να μάθουν κατά πόσο συνεχίζει τη λειτουργία του το αεροδρόμιο και αν υπάρχουν πτήσεις για Κύπρο, πως να μεταβούν στο αεροδρόμιο κλπ. Υπήρχε μια κατάσταση χτες που ήταν δύσκολη για όλους μας, ως εκ τούτου επικοινωνούσαν μαζί μας για να πάρουν πληροφορίες για το πως πρέπει να κινηθούν για να μην κινδυνεύσουν», είπε ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ Κορνήλιος Κορνηλίου.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένες 20 πτήσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ προς Λάρνακα και Πάφο.