Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ολοκληρώνεται εντός Οκτωβρίου η συμφωνία συνεργασίας με Βρετανικά νοσηλευτήρια στον τομέα της Ηπατολογίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη, συνοδευόμενη από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Δρ Κύπρο Σταυρίδη, και τον χειρουργό μεταμοσχεύσεων Δρ Μιχάλη Παπούλα, πραγματοποίησε χθες διαδοχικές συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη των νοσηλευτηρίων King΄s College και Royal Free London, με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας για την επιστημονική στήριξη της Ηπατολογικής Κλινικής, η οποία θα δημιουργηθεί στην Κύπρο.

Στη συνάντηση με την αρμόδια επιτροπή του King΄s College παρέστη ο Κύπριος καθηγητής Δρ Κύπρος Νικολαΐδης.

Η Υπουργός Υγείας έθεσε ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών των δύο νοσηλευτηρίων τεχνική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την τυποποίηση των ιατρικών διαδικασιών και μεθόδων με την εισαγωγή και εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων, μετάκληση εξειδικευμένων ιατρών στην ηπατολογία καθώς και δέσμευση για άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις επείγουσας φύσεως, εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο των ιατρών και νοσηλευτών που θα προσληφθούν στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος και χρονοδιαγραμμάτων και εξειδικευμένη γνωμάτευση από τα δύο νοσηλευτήρια επί βιοψιών ήπατος που θα πραγματοποιούνται στην Κύπρο.

Αναφέρεται επίσης, ότι η τεχνική συμφωνία περιλαμβάνει τον προ-μεταμοσχευτικό έλεγχο σε ασθενείς, οι οποίοι δυνητικά θα χρήζουν μεταμόσχευσης, για έγκαιρη και αποτελεσματικότερη διαχείριση και την παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας των ασθενών και έγκαιρη παρέμβαση για πρόληψη τυχόν επιπλοκών.

Η Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ικανοποίηση της για την θετική ανταπόκριση των δύο νοσηλευτηρίων  στις προτάσεις που υπέβαλε ενώπιον τους.

«Οι αρμόδιες επιτροπές των δύο νοσηλευτηρίων επιβεβαίωσαν από πλευράς τους πως έχουν πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τις ανάγκες της Κύπρου στον τομέα της ηπατολογίας και εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου αναμένεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας», προστίθεται.

Η Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής είναι πλέον δεδομένη και πως ο ΟΚΥπΥ θα υιοθετήσει μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές και τους επαγγελματίες υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων.