Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αρχηγείο αστυνομιας

35 μέρες μετά και παρά τα όσα ακούστηκαν μπήκε όπως είδαμε τέλος στο θέμα του Αρχηγού της Αστυνομίας.

Μάλιστα η υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη λήξη του θέματος αλλά και σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα. Ουσιαστικά θα είναι η πρώτη φορά που θα τα ξαναπούν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργός Δημοσίας Τάξεως και Αρχηγός Αστυνομίας, μετά από τα επεισόδια στη Λεμεσό και την Χλώρακα.  

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται, το πλάνο αστυνόμευσης, τα πλάνα αναδιοργάνωσης της αστυνομίας, καθώς και όλες οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες.

Για ακόμα μια φορά, θα συζητηθούν και οι αντιοχλαγωγικές ομάδες, ένα θέμα που απασχολεί από τον περασμένο Μάρτιο και τα σοβαρά επεισόδια στο Ελευθερία, όταν ο Πρόεδρος δήλωνε ότι δεν νοιώθει ασφάλεια ώστε να πάει με τα παιδιά του στο γήπεδο.

Στην ίδια συνάντηση και η υποστελέχωση της αστυνομίας αλλά και τα θέματα από την πρώτη γραμμή της δύναμης. Καθώς και εισηγήσεις τις οποίες είχε περιλάβει ο Στέλιος Παπαθεοδωρου στην έκθεση γεγονότων αλλά και στο σημείωμα με τις διευκρινήσεις που του ζήτησε ο Πρόεδρος.

Από τα όσα συζητούνται τις τελευταίες ώρες, και μετά τη λήξη του θέματος, απομένει να δούμε εάν τελικά κάποιος και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα όσα έγιναν σε Χλώρακα και Λεμεσό.

Θα ζητηθεί άλλη έκθεση;

Θα εξεταστούν πειθαρχικά ζητήματα;

Θα αναζητηθούν οι ευθύνες στα κάτω διαζώματα της αστυνομίας;

Θα δούμε, μήπως, διαθεσιμότητες και επιτροπές να ψάχνουν τις ευθύνες ή θα δούμε αξιολογήσεις αξιωματικών και αλλαγές σε αστυνομικές διευθύνσεις ώστε να διασκεδαστούν οι όποιες αντιδράσεις;

Η επόμενη μέρα είναι βέβαιο ότι αφήνει την αστυνομία πληγωμένη.

Και αυτό γιατί η παραφιλολογία και η αναζήτηση εξωτερικού παράγοντα, ο οποίος θα αναλάμβανε την ηγεσία ουσιαστικά έθεσαν υπό αμφισβήτηση ολόκληρη τη δομή της δύναμης.

Η ονοματολογία προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, και θα πρέπει να τονιστεί: εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες συζητάμε και μεταδίδουμε σχετικές πληροφορίες για ονόματα, συναντήσεις και επικοινωνίες.

Ήταν πληροφορίες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν διαψεύστηκαν από αρμόδια πηγή.

Και αυτό επειδή υπήρξαν αρκετά σχόλια γύρω από τα ονόματα και την όλη εικόνα.

Τα όσα μεταδίδονταν τα επιβεβαίωναν και κρατικοί αξιωματούχοι, άρα οι δημοσιογράφοι δεν πλάθαμε ιστορίες για τη συζήτηση περί παύσης του αρχηγού και αντικατάστασής του.

Κλείνοντας να ευχηθούμε ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του σε σχέση με την αστυνομία.

Ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου το έγκλημα κτύπησε κόκκινο και σχεδόν το 50% των εμπρησμών και βομβιστικών επιθέσεων παραμένουν ανεξιχνίαστες.